Deviško olje grozdnih pešk Oljarne Pečarič
Uživanje olja grozdnih pečk
Proizvajalec Oljarna Pečarič za svoje olje Grozdnih pečk priporoča uživanje 3 x DNEVNO, ½ JEDILNE ŽLICE.
Priporočljiva uporaba olja grozdnih pečk
POZOR: uporaba olja pod vplivom drog ima lahko močan učinek poživila, zato se odsvetuje.
- Lahko pripomorejo pri preprečevanju obolenja žil ter moten v krvnem obtoku. Lahko pomaga tudi pri težavah z venami, varicami, aterosklerozo in boleznimi perifernega ožilja.
- Ker je močan antioksidant lahko krepi stene ožilja ter lahko zmanjšuje razširjenost kapilar.
- Lahko delujte tudi proti starostnim lisam in pegam.
- Lahko znižuje holesterol.
- Lahko pospešuje tvorbo kolagena in s tem povečuje elastičnost kože.
- Pospešuje cirkulacijo sistema in pomaga pri obnavljanju kože.
Pri pripravi hrane
Ker je olje hitro prebavljivo je primerno za dietno prehrano, saj lahko znižuje holesterol. Olje je primerno za pripravo solat, kuhanje, cvrtje, pečenje – pri segrevanju se ne tvorijo prosti radikali. Značilno je, da olje grozdnih pečk ojača aromo jedi. Lepo se kombinira z zelišči in začimbami.
Nenasičene maščobne kisline in deviško olje gozdnih pešk
Olje grozdnih pešk vsebuje visok delež nenasičenih maščobnih kislin. In sicer po navedbah Oljarne Pečarič, kar 88,4%. Po drugi strani, pa olje grozdnih pečk vsebuje majhen delež nasičenih maščobnih kislin – teh je 11,6%. Lastnost visoke vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin zvišuje HDL in znižuje LDL holesterol – zato deluje antiaterogeno.
Znano je, da je med nenasičenimi maščobnimi kislinami izjemno pomembna linolna kislina – ta je poznana tudi kot n-6 kislina. Te esencialne maščobne kisline naše telo te maščobne kisline ni sposobno proizvesti samo. Iz tega razloga, jo moramo dobiti s hrano.
Visoke koncentracije vitaminov
Deviško olje grozdnih pešk Oljarne Pečarič vsebuje visoko koncentracijo vitamina E – od 60-120 mg/100g. Zaradi visoke vsebnosti vitamina E, je olje grozdnih pešk zelo stabilno.
Vsebuje tudi vitamin C, veliko flavodoidov, linolske kisline ter sestavin, ki jih poznamo pod skupnim imenom procianidini.
Olje gozdnih pešk je bogato tudi z antioksidanti – študije so pokazale, da redno jemanje dvigne nivo antioksidantov v krvi. Antioksidanti v olju gozdnih peč, so pomembni, ker lahko škodljive proste radikale nevtralizirajo.
Viri:
https://www.termania.net/slovarji/slovenski-medicinski-slovar/5511882/dieta
http://wiki.fkkt.uni-lj.si/index.php/Linolna_kislina
http://wiki.fkkt.uni-lj.si/index.php/Flavonoidi
https://www.avelana.si/storitve/zdravljenje-krcnih-zil/
http://wiki.fkkt.uni-lj.si/index.php/Linolenska_kislina
https://en.wikipedia.org/wiki/Procyanidin
http://wiki.fkkt.uni-lj.si/index.php/Po%C5%A1kodbe_s_prostimi_radikali