EKO sezamova semena | Oljarna Pečarič
4,00 11,00  z DDV

EKO sezamova semena | Oljarna Pečarič

4,00 11,00  z DDV

»Sezam, odpri se!« je v arabski pravljici čarovni rek, ki omogoča dostop do skritega zaklada. Ko sezamov sadež dozori, se namreč odpre, iz njega pa se vsuje bogata bera semen. Drobna sezamova semena se na pogled ne zdijo nič posebnega, vendar pa v sebi nosijo številne zdravju koristne učinke.

Opis

»Sezam, odpri se!« je v arabski pravljici čarovni rek, ki omogoča dostop do skritega zaklada. Ko sezamov sadež dozori, se namreč odpre, iz njega pa se vsuje bogata bera semen.

Drobna sezamova semena se na pogled ne zdijo nič posebnega, vendar pa v sebi nosijo številne zdravju koristne učinke.

Sezamova semena so med drugim glavni vir fitinske kisline. Fitinska kislina se nahaja v vlaknatih delih semen, polnovrednih žitih in stročnicah. Med drugim lahko pomaga zavirati razvoj raka na črevesju ter krepiti imunski sistem.

V sezamovih semenih najdemo tudi lignane, snovi, ki spodbujajo absorpcijo in razpoložljivost vitamina E, vplivajo na razmerje maščob v krvi ter pomagajo stabilizirati krvni sladkor. Prav tako naj bi lignani v sezamovih semenih spodbujali porabo podkožnega maščevja, saj aktivirajo številne jetrne encime, ki razgrajujejo maščobne kisline. Lignani v sezamovem semenu prav tako pomagajo zniževati raven holesterola v krvi.

Sezamova semena so odličen vir bakra, mangana in železa, poleg tega pa v njih najdemo še magnezij in fosfor. S približno 28 grami sezamovih semen pokrijemo približno 10 odstotkov dnevnih potreb po treh vitaminih iz B-kompleksa, in sicer po vitaminih B1, B6 in B9. Ti trije vitamini so zelo pomembni tudi v nosečnosti, saj prispevajo k optimalnemu razvoju ploda, bodočim mamicam pa zagotavljajo potrebno energijo.

Poleg tega so sezamova semena bogata še z beljakovinami, saj jih vsebujejo več kot katerakoli vrsta oreščkov ali semen. Poleg tega v njih najdemo še veliko zdravih maščob – večinoma gre za mononenasičene in polinenasičene maščobne kisline.

Sezamova semena zelo lepo razvijejo svoj oreškast okus, če jih predhodno na hitro prepražimo. Pražena sezamova semena lahko uporabimo pri peki, jih dodamo kosmičem, z njimi obogatimo solate ter še kopico drugih jedi.

Dodatne informacije

Količina

250g, 500g, 1000g

Customer Reviews

Based on 1 review
100%
(1)
0%
(0)
0%
(0)
0%
(0)
0%
(0)
A
ANDREJA KREJAN
Andreja

Odlični izdelki.