Belokranjske penine na enem mestu

Bela krajina se poleg odlične vinarske zgodbe,  ponaša tudi s kakovostno in vrhunsko belokranjsko penino.

Penina se vedno odlično izkaže kot darilo za različne priložnosti. Najprej bi vam radi predstavili zgodbo Semiške penine. Seveda pa ne moremo mimo širokega nabora penin KZ Metlika.

V vinogradniški družini Simonič gre obdelava vinograda iz roda v rod. Lastnik Ivan Simonič se je konec devetdesetih let 20. stoletja usmeril v proizvodnjo penin in postal prvi privatni pridelovalec penin v Beli krajini. Semiška penina – polsuha je tako je leta 2000 zagledala luč sveta. Leto zatem je Semiška penina na sejmu v Gornji Radgoni dobila zlato medaljo – ocena 18,53 točke in osvojila drugo mesto med peninami. Ko je Semiška penina dobila nagrado je bilo jasno, da so na pravi poti in da je čas za nadaljnji razvoj.

Semiška penina in njihova bogata ponudba

Od takrat se je vsako leto povečevala količina pridelanih steklenic in nabor odlične penine. Semiška penina ima v naboru sedaj sledeče izvrstne penine: Zlata Semiška penina, Semiška penina – polsuha, Jantarna penina, Semiška penina Rose, Semiška penina – suha in polsuha, penina Primus.

V naboru penin so še posebne izdaje penine: peneča medica Medeja, Semiška penina Barrique ter penina Poseidon v darilni skrinji in Poseidon Amfora.

Penine KZ Metlika

Vse penine KZ Metlika so pridelane po klasični oziroma šampanjski metodi (fr. Méthode Champenoise). Značilno za ta način postopek predelave penečih vin je to,  da gre za najzahtevnejši in najdaljši postopek, pri katerem poteka sekundarno alkoholno vrenje v steklenici, zaradi česar se tvori ogljikov dioksid in zato mehurčki. To metodo je v 17. stoletju iznašel francoski menih Dom Perignon v francoski provinci Champagne. Zorenje penečega vina, pridelanega po klasični metodi, traja vsaj 15 mesecev, velikokrat pa tudi več.

V ponudbi imamo pet penin Kmetijske zadruge Metlika. Najbolj priljubljena med njimi je Muškatna penina – to je polsuha penina, ki je pogosta izbira ljubiteljev slajših, aromatičnih, trend penin. Pridelana je po klasični metodi sekundarnega alkoholnega vrenja v steklenici. V KZ Metlika pravijo, da je zapeljiva, mladostna, živahna, z izrazito sadno aromo, ki navduši s prefinjenim okusom muškatne cvetice.

Črna Belokranjka je, rdeča suha penina. Gre za penino z izrazito prikupno sadno cvetico. Spominja na jagodičevje in gozdne sadeže, ki se prijetno dopolnjuje z igrivostjo drobnih, prefinjenih mehurčkov. Barva te penine je rubinasto rdeča. To osnovo ji daje Metliška črnina PTP in izraža sortne lastnosti osnovnega vina. Vonj drobnega rdečega sadja, kot so jagode, maline in robide, vas bodo popeljali na belokranjske gozdove in travnike, kjer ji lahko najdete. V KZ Metlika pravijo, da je penina s polnim telesom in prijetnimi mehkimi božajočimi tanini.

Dodaj odgovor

Vaš e-mail ne bo javno objavljen. Obvezni podatki so označeni *

Objavi