Laneni izdelki

Laneni izdelki z belokranjskim vzorcem so zagotovo nepogrešljiv dodatek vsakega doma. Izjemno so dekorativni, ter pokažejo vaše zavedanje do narave in kulturne dediščine.

Zavidanja vredni belokranjski izdelki. Predstavljajo dediščino Bele krajine, raznolikost Slovenije in simbolizirajo trud. So ročno izvezeni in narejeni iz domačega platna. Zanj je potrebnega veliko znanja, izkušenj, vztrajnosti in truda.

Lan je lepa, elegantna, obstojna in fina tkanina, je eno najmočnejših rastlinskih vlaken in ima 2 do 3-kratno moč bombaža. Ni le močno blago, temveč tudi gladko, s pranjem pa postaja lan vedno mehkejši in ima visok naravni lesk.

Lanene tkanine in potem tudi izdelki so po videzu mogoče za spoznanje malo bolj grobi, vendar ne dražijo kožo in dajejo prijeten občutek mehkobe.

Lan obstaja že preko 35.000 let in je ena najstarejših tkanin na svetu. Lan je tekstil iz vlaken lanene rastline. Kljub temu, da je starodavna tkanina, ostaja večno mlada s svojo popularnostjo, ki vsako leto raste.

Tkanina

Skrivnost je v edinstvenih in izjemnih lastnostih čistega lanenega blaga, zaradi česar je izredno superiorna v vseh tekstilij. Je 100% naravna tkanina, biorazgradljiva in primerna za recikliranje. Lanena rastlina ima kot pridelek zelo majhen vpliv na okolje in zahteva majhne količine vode.

Lahko absorbira in oddaja vlago. Lahko absorbira do 20% svoje teže v vlagi, medtem, ko je še vedno suha na otip. Ko se posuši, da koži hladen in osvežujoč občutek, zaradi česar so laneni izdelki primerni za nošenje v vročem, suhem in vlažnem vremenu. Ko je hladno, čista lanena tkanina ohrani naravno telesno toploto.

Lan je zelo trpežna in močna rastlina – ena izmed redkih tkanin, ki je močnejša v mokrem stanju, kar je posledica dolgih pramenov lanene rastline, iz katere je tkana.

Čista lanena tkanina ima redke bakteriološke lastnosti. To je naravni antiseptik in ubija bakterije, tako da na njem ne morejo živeti bakterije ali glive.

Prav tako zmanjšuje vnetje. Kakovosti, ki so bile odkrite že pred časom, ko je bilo ugotovljeno, da so rane pri čistem lanu pozdravljene hitreje kot rane pod bombažem. Seveda je odporen na insekte.

Je nealergen. Nošenje lanenih oblačil ali spanje v laneni posteljnin pomaga odpraviti nekatere kožne bolezni – od izpuščajev do kroničnega ekcema. Odličen filter za zaščito pred izpostavljenostjo kemikalijam in prahu. Nestatičen.

Prikaz vseh 18 rezultatov