Belokranjski rosé – lahkotna osvežitev za poletne dni
Poletna vročina, topli večeri na dopustu in sproščeno vzdušje na terasi, je kontekst v katerem se prileže tudi kakovostno vino. Tudi hrana je poleti drugačna, bolj lahkotna, več je jedi z ribami in sezonske zelenjave. In mogoče je ravno poletje pravi čas, da se spomnimo tistih bolj lahkotnih vin in penin iz naše bogate ponudbe belokranjskih vin in penin. Pripravili smo zbir vse rosé ponudbe rosé vin in rosé penin različnih belokranjskih vinarjev.
Metliška penina – Rose je peneče polsuho vino, pridelano po tradicionalnem klasičnem postopku sekundarnega alkoholnega vrenja vina v steklenicah. Enoletno zorenje vina na kvasovkah, ter ugodno razmerje sort modra frankinja in žametna črnina ustvarjata prijetnost arome, bogastvo okusa, ter igrivost drobnih mehurčkov. V kleti KZ Metlika predlagajo, da Metliško penino uživamo ohlajeno na 6 do 8 °C.
Nimate ideje za poletni aperitiv? Semiška penina Rose je svetlo rožnate barve. Poznan je kot sveža penina z izrazito sadno aromo, kjer prevladujejo gozdne jagode. Na okus je nežna z iskrivim moziranjem, kar poudarja njeno mladost. Odlično se poda k pršutu, lososu ali k meloni. Vedno lahko penino postrežemo v družbi jagod. Servira se pri temperaturi 6 °C.
Odlično se poda kot poletni aperitiv, saj so njegova nežnost, svežina in lahkotna polsuhost osnovne lastnosti vina rosé KZ Metlika. Zaradi iskrivosti in svežine je rosé najbolje uživati v vročih poletnih dneh. Odlično se poda k testeninam, rižotam, zelenjavnim jedem, ribam ter perutnini.
Zelo pomembno je, da ga postrežemo primerno ohlajenega, najbolje med 8 in 9 stopinj Celzija.
Popolno poletno vino. Nekaj o vinu Rose Vinske kleti Šuklje: na nos zaznamo arome rdečega sadja, jagode, maline in karamele. V ustih imamo podobno aromatično percepcijo. Vino je suho s prijetno svežino in polnostjo.
Vino Rose polsuho vino je pridelano iz frankinje po tehnologiji belih vin. Tako oblikujejo igrivo vino, z živobarvo ter okusom po svežih jagodah in malinah. Rose je prijetno osvežilno polsuho vino, zato se priporoča kot osvežitev skozi celo leto, ne le v poletnih mesecih.
Vino Rose suho pa je pridela iz modrega pinot-ja, ki nas lahko reši iz zadrege, katero vino izbrati v dvomu.
Je suho vino, s še vedno igrivo barvo. Telo je preplet svežine in zrelosti temnih gozdnih sadežev. Priporoča se k glavnim jedem, z najrazličnejšimi sestavinami.
Polsuha Rosalija Rosé je sveža in igriva, osvežujejo nas okusi malin in jagod. Za osnovo so v Hiši vin Pečarič uporabili grozdje frankinje in jo po klasični metodi vsaj dve leti zoreli na kvasovkah.
Penina rose iz Vinske kleti Prus je pridelana je po klasični šampanjski metodi. 2 leti leži na odmrlih kvasovkah. Posebnost je, da asociira na srednje globoko lososovo barvo. Cvetica je nežna aromatična.
Kljub daljšemu zorenju na kvasovkah kaže še vedno lepo sadno cvetico po jagodah in ostalem rdečem jagodičevju. Je polsuho vino, vrhunsko izpeljano s finimi in nežnimi mehurčki.