Leseni izdelki

Različni izdelki iz lesa, so pogosto unikatni in dekorativni. V zadnjih letih so zelo priljubljeni in zato predmet marsikatere uspešne podjetniške zgodbe. Izdelki iz lesa imajo namreč lahko visoko dodano vrednost. Vendar pa končnih lesnih proizvodov ne bi bilo brez gozdov.

Če se sprašujete, zakaj bi sploh izbrali lesene modne dodatke in pripomočke, je odgovor na to vprašanje dokaj preprost. Plastika, ki je od prejšnjega stoletja najpogosteje uporabljen material zaradi nizke cene in vzdržljivosti, žal ni najbolj prijazna do našega planeta.

»Predelava lesa v izdelke mora imeti prednost pred njegovim kurjenjem, saj je les kot čudovit naravni material, smiselno uporabiti najprej za lesne izdelke z visoko dodano vrednostjo in kot energetski vir šele po koncu njegove življenjske dobe,« so ob dnevu gozdov zapisali na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Les je naravni material, ki vsakemu izdelku vdahne svojo nianso. Vsak izdelek je unikaten, edinstven, saj je izdelan ročno.

Lesni izdelki so narejeni iz obnovljivih virov- dreves-, ki jih ponovno zasadimo, da zagotovimo trajnostno oskrbo. Za njihovo izdelavo je potrebno manj energije in ogljika, kot za ostale materiale.

Lesni izdelki hranijo tudi ogljik. To pomeni, da drevo, ko raste, zadržuje ogljik in ko se drevo spremeni v gradbeni material ali lesne izdelke, ostane ogljik zaklenjen v končnih materialih desetletja ali stoletja. Poleg tega so študije pokazale, da gradnja z lesom povzroča manj emisij toplogrednih plinov kot gradnja z drugimi materiali.

Prikazovanje 1–20 od 34 rezultatov