Pletena košara iz bekic | Okrogle | različne velikosti
10,00 40,00  z DDV

Pletena košara iz bekic | Okrogle | različne velikosti

10,00 40,00  z DDV

Ročno izdelana okrogla košara iz 100% belokranjskih bekovih in vrbovih vejic.
Košara je v treh velikostih – majhna, srednja in velika.

Izdelek je pridobil certifikat Belokranjsko

Preberite več o kolektivni blagovni znamki Bele krajine.

Kategoriji: , Šifra: JOJU-04 Oznaki: Ponudnik:

Opis

Pletarstvo je v Beli krajini poznano že nekaj desetletij. Ker je material pridobljen iz domačega okolja ter izdelek narejen iz teh sestavin lahko rečemo, da ravna g. Jože zelo sonaravno. Košare nimajo samo krasne funkcije, temveč so tudi nadvse uporabne (nabiralništvo/obiralništvo).
Gospod Jože je neposreden govorec, dobrega srca. Je nekdanji delavec Belta v Črnomlju, sedaj pa upokojenec, ki se ukvarja s pletarstvom.

V letu 2015 je g. Jože Juršak začel plesti leseni koš iz leskovih viter za lastno uporabo. Ker mu je ostalo viter je naredil še pleteno cajno. G. Jože je samouk, ki je sprva samo opazoval soseda (oglar), ki je pletel v zimskem času. Nadalje se je začel učiti opletanja steklenic, vendar pa sam ni vedel kako zaključiti ter je poiskal pomoč pri znancu, ki plete že dlje časa. Sedaj izdeluje že vse vrste pletenih izdelkov (koši, košare, cajne in cekarji, opletene steklenice, za lesene pladnje z opletenim robom in drenove pohodne palice).

Drevesa vrbe oz. beke rastejo na površinah g. Jožeta, v kolikor mu jih zmanjka, pa jih dobi pri sosedih.
Bek je veliko v Beli krajini, ker rastejo praktično v vsakem vinogradu.

Izdeluje tudi izdelke po željah naročnika, nazadnje je za g. Jožico Brodarič izdelal pleteni luster. Izdelek je razstavljen v galeriji Kambič, v Metliki.

Vsi izdelki so pleteni ročno iz materialov (leskove vitre in bekove vejice), ki jih dobi iz domače okolice.

Preden začne plesti, more material primerno obdelati (bekice se skuhajo; leskova vitra: veje je potrebno izdreti, les poka v plasteh, obdelati na primerno debelino in širino, namakanje v vodi, sledi pletenje).

Izdelava košar traja približno 1 dan, vendar je potrebna predhodna obdelava bekic. Sledi vrtanje lukenj v dno košare v katere prilepi lesena rebrca, ki služijo kot oporna mesta skozi katera potem napeljuje beke.

Končni izdelek je izjemno natančno narejen ter ličnega izgleda.

 

Dodatne informacije

Velikost

Mala, Srednja, Velika