Belokranjska pisanica v pleteni košarici - gosja pisanica
17,00  Dodaj v košarico

Belokranjska pisanica v pleteni košarici – gosja pisanica

17,00 

Ročno izdelana belokranjska pisanica na podlagi gosjega jajca. Gosja pisanica je položena v pleteno košarico iz leskovih šib. Gre za domačo lokalno izdelavo. Odlična ideja za darilo.

Izdelek na zalogi pri ponudniku.

Kategorija: Šifra: VV-007 Oznaka: Ponudnik:

Opis

Belokranjske pisanice pozna cela Slovenija. V Beli krajini živi bogata tradicija barvanja in okraševanja velikonočnih jajc. Izjemne Belokranjke in rokodelke jih izdelujejo skozi vse leto, ne zgolj ob veliki noči, saj so namenjena obdarovanju in kot svojevrsten spominek. Tradicija izvira iz dela okoli Adlešičev ob Kolpi. 

V teh krajih boste odkrili na poseben način okrašena velikonočna jajca. Nekoč so pisanice dekleta podarjala fantom kot izraz ljubezni ali razočaranja. Nanje so zapisale svoje misli in jih fantom predale na veliko soboto ali velikonočni ponedeljek, ko so je razvedelo, »koji koga rad ima«. Tako se namreč nadaljuje besedilo belokranjskega kola, ki so ga plesali ob predaji pirhov.


Ste vedeli, da najstarejše ohranjene primerke belokranjskih pisanic hranijo v Belokranjskem muzeju in segajo v leto 1800? Kar nekaj Belokranjk še ohranja to tradicionalno izdelavo belokranjskih pisanic. Med njimi je tudi Vesna Veselič, prejemnica posebnega rokodelskega priznanja Art&Craft. Vesna Veselič iz vasi Marindol pri Adlešičih se tako ukvarja z izdelovanjem belokranjske pisanice in vezenjem na domače laneno platno.

Zakaj so adlešiške pisanice tako posebne?

Izdelava adlešičkih pisanic je v Beli krajini poznana že nekje 150 let. Postopek izdelave takšne pisanice traja do dve uri in pol. Adlešiške pisanice so v značilnih barvah – rdeči, beli in črni, z motivi Kolpe in krajev ob njej, srčkov in rožic. Tiste površine, ki naj bi po barvanju ostale nepobarvane, zaščitijo z voskom. Pri pisanju nanje uporabljajo posebno pisalo, imenovano pisalka, belokranjski pisač, pri katerem je na eni strani lesenega držala pločevinast lij, v katerega vložimo vosek, ki se stopi nad plamenom sveče. Tako popisana surova jajca so skuhali v naravnih barvilih, za večbarvna jajca so postopek ponavljali, barvali so od svetlejših do najtemnejših odtenkov. Na koncu so jih premazali s »špehom« ali oljem, da so se bolj svetila.


Belokranjska pisanica je v tem času postala vodilni izdelek domače obrti, turistični spominek in simbol Bele krajine. Odlične kot darilo za rojstni dan, kot poslovno darilo ali kot poklon za VELIKO NOČ.

K temu pa je veliko pripomogel Božo Račič – Kume, učitelj adlešiški šoli med leti 1919 – 1924, ki je sloves adlešiških pisanic ponesel po vsej Evropi – predvsem s sodelovanjem osnovnošolcev na priznani svetovni razstavi v Londonu.


Oglejte si predstavitev zgodovine, značilnosti in prikaz izdelovanja belokranjskih pisanic.
Na TV Golica sta ta del kulturne dediščine Bele krajine predstavili Vesna Veselič in Bernarda Kump.

 

“Sem Belokranjka iz vasi Marindol pri Adlešičih. Ukvarjam se z izdelovanjem belokranjske pisanice in vezenjem na domače laneno platno. Sem tudi aktivna članica KUD Božo Račič, ki se trudi ohranjati belokranjske ljudske običaje. Sem izdelovalka belokranjske pisanice, ki ohranjam ta stari način pisanja navadno na kokošje in gosje jajce že vrsto let, aktivno pa sem se začela ukvarjati leta 2000. Leta 2006 sem prejela certifikat Obrtne zbornice Slovenije za pisanico, belokranjske prtičke in košarice iz leskovega šibja. Pri delu vedno poskušam kombinirati izdelke med seboj, da dobim lep spominek ali poslovno darilo, ki predstavlja Belo krajino.” – Vesna Veselič v prispevku za Večer

Opis ponudnika

Vesna Veselič že dolgo razveseljuje s svojim izjemnim ročnim delom. Nekdanja šivilja iz Adlešičev v Beli krajini je poznana po izdelovanju tradicionalnih pisanic in ustvarjanju platnenih izdelkov iz lanu. Njeno ohranjanje tradicionalne izdelave izdelkov je bilo opaženo. Za oba segmenta je prejela priznan certifikat rokodelstva Slovenije – strokovno ocenjevanje izdelkov domače in umetnostne obrti pri Obrtni zbornici Slovenije.

Spletna trgovina Belokranjski izdelki deluje po principu združevanja ponudbe ponudnikov iz Bele krajine in nastopa kot centralna točka za prodajo prek spleta.

Obrazložitev pojmov statusa zaloge:

  • Izdelek na zalogi pri ponudniku: v trenutku naročila preverimo s ponudnikom aktualno zalogo in hitrost prenosa v naše skladišče od kjer odpremimo paket. Zaradi narave komunikacije s ponudniki lahko traja tudi do 3 delovne dni za pridobitev točnih informacij. Odprema izdelka je opravljena v 1 delovnem dnevu od prejema zaloge od ponudnika v naše skladišče.
  • Izdelek ni na zalogi: niti pri ponudniku, niti v našem skladišču ni zaloge izdelka. Nekatere izdelke s tem statusom je vseeno mogoče naročiti – ponudnik izdelek izdela po naročilu ali najdemo zalogo pri drugem prodajalcu. Odprema izdelka je pogojena s prejetjem v zalogo in lahko traja 14 delovnih dni.
  • Manj kot X / Vsaj X kosov na zalogi: izdelek je na zalogi v našem skladišču. Zaloga se posodobi 3x dnevno. V trenutku naročila stranko obvestimo, kdaj se bo izvršila odprema. Naročila potrjena s plačilom odpremimo še isti delovni dan, če je naročilo preverjeno z naše strani do 16. ure. V nasprotnem primeru obdelamo naročilo prvi naslednji delovni dan.

Paketi z izdelki več ponudnikov

Belokranjski izdelki združujemo ponudbo več ponudnikov na enem mestu. Pri naročilih, kjer so v enem naročilu združeni različni ponudniki, se šteje za rok odpreme tisti, ki je med vsemi izdelki najdaljši.

Naročnik lahko zahteva pošiljanje posameznih izdelkov ločeno, a s tem prevzame nase dodatno breme pošiljanja večih pošiljk – za vsako dodatno pošiljko strošek pošiljanja, ki se obračuna neposredno Pošti Slovenije ob prevzemu paketa, ali po dogovoru z nami – plačilo po predhodni ponudbi, plačilo preko PayPal oz. Stipe plačilne povezave, ipd.

Dostava s Pošto Slovenije

Iz splošnih pogojev Pošte Slovenije za dostavo paketov v prodajnem programu MojPaket so roki prenosa pošiljk določeni:

  • običajno D+1 po oddaji pošiljke;
  • najkasneje v roku D+3 po oddaji pošiljke.

Navedeni roki so informacijske dostave in zanje Pošta Slovenije ne jamči. Zamude, ki so posledica višje sile niso predmet kršenja obveznosti prenosa pošiljke.

Pakete, primerne za predajo v prenos, pripravljamo do najkasnje 16. ure in jih predamo v prenos najkasneje do 18. ure vsak delovni dan. Naročniki so o poteku izvajanja pošte storitve obveščeni preko SMS ali elektronskega sporočila navedenega ob naročilu. Sporočila pošlje Pošta Slovenije.

Customer Reviews

Based on 1 review
100%
(1)
0%
(0)
0%
(0)
0%
(0)
0%
(0)
s
stanislava Podvrsnik Justinek
Odlicen izdelek

Enkraten izdelek za darilo, tudi kot predstavitev nase Slovenije, ce je namenjeno izven nasih meja.

Morda vam bo prav tako všeč…