Belokranjski podritnik iz volne
42,00  z DDV
Akcija!

Belokranjski podritnik iz volne

42,00  z DDV

(4 mnenja strank)

Belokranjski podritnik je izdelan ročno, iz domače volne belokranjskih ovac. Krbi za vaše zdravje kot podlaga za sedenje na stolu ali sedežu avtomobilu. Primeren pa je tudi za sedenje na tleh – tudi na urah joge. Naj bo podritnik vaš sopotnik na kampiranju, potovanjih ali javnih prireditvah na prostem, saj je naravna ovčja volna, naravni izolator, ki greje in hkrati ščiti pred mrazom in vročino.

*Cene so enake kot pri ponudniku.

 

Zaloga: Izdelek je na zalogi.
Več informacij na info@belokranjski-izdelki.si

 

Kategoriji: , Šifra: TJ-001 Oznaki: Ponudnik:

Opis

Belokranjski podritnik – volnena podloga za sedenje


Belokranjski podritnik je izdelan ročno, iz domače volne belokranjskih ovac, vzrejenih na skromnih kraških pašnikih ovčjerejske kmetije Vučji Ogrizek. Podritnik vas prijetno razvaja kot podloga za sedenje na stolu ali sedežu avtomobila, primeren pa je tudi za sedenje na tleh. Tudi otroci ga obožujejo med igro na hladnih tleh. Zdaj bodo tudi oni lahko bolj zdravo posedali ob svojih najljubših igračah.

Naj bo podritnik vaš sopotnik na kampiranju, potovanjih ali javnih prireditvah na prostem, saj je naravna ovčja volna, naravni izolator, ki greje in hkrati ščiti pred mrazom in vročino. Kako ga uporabljamo pa pove kar njegovo ime.

»Ja, točno tako ime je pravo, ker je za pod rit!«

Belokranjski podritnik je vrhunski naravni izdelek, ki nastane s preprostim orodjem in spretnimi rokami tudi iz bolj grobe volne belokranjskih pramenk. Podritnik je v bistvu podstavek ali podloga za sedenje. V stanovanje prinese toplino, domačnost in kanček belokranjske identitete.

Podritnik je skvačkan v krogu s premerom približno 30 centimetrov. Do 2 centimetra debele grelne podloge so raznolikih oblik in vsak vidi nekaj drugega. Da so podritniki tako zelo prijetni pa psokrbijo belokranjske pramenke s svojo volno. 

 

Podritnik – tradicionalna klimatska naprava

Podritnik pozimi greje in poleti hladi. Zato ni nič čudnega, da je belokranjski podstavek za sedenje iz volne, dobil vzdevek: tradicionalna klimatska naprava.

Ta okrasni in funkcionalni dodatek na stolih je skvačkan iz volne belokranjskih pramenk. Gre za  avtohtone slovenske ovce s precej dolgo volno. To je tudi razlog, da lahko z lahkoto preživijo mrzle zime.

Ste vedeli, da ko so se vaščanke pozimi zbrale v hiši in kvačkale, so rekli, da so žene pri prelu. Tako so kvačkale podritnike, ki so imeli v preteklosti izjemno zdravilno funkcijo. Saj ste že slišali za tisto: “Če boš sedel na mrzlem, boš dobil volka!” V resnici naj bi volk v tem primeru pomenil nekakšen prehlad, obolenje prebavil, ki pa ima precej mitološki izvor. Če jih je črvičilo, so včasih rekli, da se jim je v telo naselil volk ali lisjak, ki zdaj grize po črevesju in ne da miru.

Tončka Jankovič se trudi oživiti in ohraniti kulturo volnenih izdelkov in je prepričana, da čas volne spet prihaja.PRIZNANJA IN NAGRADE

  • Na podlagi mnenja strokovne komisije za rokodelstvo je Podritnik prejel CERTIFIKAT DOMAČE IN UMETNOSTNE OBRTI. Gre za priznan certifikat DUO Obrtne zbornice Slovenije 7661-03/13  
  • Za Podritnik tudi 2. nagrada za najlepši belokranjski etnološki spominek
  • Prejemnica ARA DELI AWARD 2016 – za izdelek in storitev lokalno prilagojenih živinorejskih pasem in rastlin


    *** Narejeno v Beli krajini
    *** 100% ovčja volna
    *** Nagrajen izdelek

Dodatne informacije

Teža 0,2 kg
Dimenzije 50 × 50 × 10 cm
Vzorec

, ,

Customer Reviews

Based on 3 reviews
100%
(3)
0%
(0)
0%
(0)
0%
(0)
0%
(0)
I
Irena Zupančič

Belokranjski podritnik iz volne

I
Ivana Vusilović

Belokranjski podritnik iz volne

Hvala za oceno in upam,
da vam bom volnen podritnik odlično služil.

Lep pozdrav,
Tomaž

s
suzana bricelj
odličen izdelek

Kakovosten po materialu ter izvedbi, lepo oblikovan.

Morda vam bo prav tako všeč…