Ekološka moka
Katere vse ekološke moke poznamo?
Foto: Na sliki so lanena semena. (Vir: Envato Elements)
Kar se področja ekoloških mok tiče, vas v naši spletni trgovini čaka EKO lanena moka, EKO koruzna moka, EKO pšenična moka, EKO pirina moka, EKO ajdova moka.
Vse moke so iz Ekološke kmetija Franc Špehar. Poleg različnih njihovih mok, imamo še ostale pridelke in te ekološke kmetije – izdelke si lahko ogledate tukaj. Izdelki kmetije imajo ekološki in bio certifikat.
Seveda si prizadevamo, da bi poiskali še druge ponudnike in v spletno trgovino dodali še kakšno ekološko moko.
EKO koruzna moka
Foto: Semena pegastega badlja. (vir: Envato Elements)
Moka, ki jo imamo v naši spletni trgovini je 100% eko polnozrnata koruzna moka. Kot že rečeno je pridelana na Ekološki kmetiji Franc Špehar. EKO koruzna moka je bogata s škrobom, vsebuje pa tudi beljakovine, ki se po aminokislinski sestavi dopolnjujejo z beljakovinami mleka, mesa in ajde.
Grobo mleta koruzna moka je uporabna kot polenta, drobno zmleta pa je odličen dodatek pri peki kruha. Ker koruza ne vsebuje lepka (glutena), jo je potrebno uporabiti le kot dodatek drugim mokam. Pri peki kruha, koruzno moko poparimo z vrelo vodo ali pa skuhamo polento in nato s pšenično moko zamesimo kruh. Kruh je malo trši in bolj kompakten, vendar zelo nasiten in prijetnega okusa. Izdelek je z ekološkim in bio certifikatom. Embalažo je potrebno hraniti na suhem in hladnem prostoru!
EKO ajdova moka
Foto: Na sliki so semena ajde. (vir: Envato Elements)
Tudi ajdova moka je 100% ekološka in prav tako pridelana na Ekološki kmetiji Franc Špehar. Gre za lastno pridelavo in priprava v Beli krajini. Eko ajdova moka je prava zakladnica vlaknin in beljakovin. Bogata je z niacinom, aminokislinami in vitaminom D. V svoji pestri strukturi življenjsko pomembnih hranil so ajdova zrna tudi pomemben vir kalija, fosforja, železa in kalcija. Znano je, da ajda ponuja enega izmed najboljših virov beljakovin med rastlinami in vsebuje vse esencialne aminokisline. Ker ajda ne vsebuje glutena je zelo primerna za ljudi, ki imajo težave s preobčutljivostjo na gluten in pa za bolnike s celiakijo.
EKO lanena moka
Foto: Na sliki so lanena semena. (vir: Envato Elements)
Znano je, da je BIO lan je izredno bogato živilo. Na Ekološki kmetiji Franc Špehar ga uporabljajo za izdelavo eko lanene moke. Od tretjine pa do polovice semena lanu predstavljajo kakovostne rastlinske maščobe. Četrtina semena sestavljajo beljakovine, nekaj sluzi ter lecitin skupaj z vitamini in minerali. Vitamini v lanenem semenu so A, B, D in E. Moka je zmleta iz domačih lanenih semen.
Proces izdelave moke je tak, da najprej semena posušijo, nato iz njih stisnejo laneno olje, preostanek pa s kamni meljejo v laneno moko. Ta je bogata z vlakninami in ker vsebuje malo ogljikovih hidratov je primerna za vse, ki se prehranjujejo na keto, paleo ali LCHF način. Ima zelo visoko vsebnost beljakovin (kar 40%), zato lahko z njo obogatimo najrazličnejše jedi – od sladic do kruha. Tudi ta izdelek vsebuje ekološki in bio certifikat.