Belokranjska kupica - keramični kozarec | Lončarstvo Skol
20,00  Dodaj v košarico

Belokranjska kupica – keramični kozarec | Lončarstvo Skol

20,00 

Ročno izdelan in unikaten keramični kozarec.

Dimenzije: premer: 5 cm / višina: 15 cm

Avtor: Martin Skoliber, Lončarstvo Skol

Izdelek na zalogi pri ponudniku.

Belokranjsko

Izdelek je pridobil certifikat Belokranjsko

Preberite več o kolektivni blagovni znamki Bele krajine.

Kategorije: , , Šifra: SKOL-003 Oznaka: Ponudnik:

Opis

BELOKRANJSKA KUPICA

Belo krajino poznajo ljudje po marsičem. Eni po dobrem vinu in reki Kolpi, drugi po steljnikih in beli noši, tretji spet po njenih ustvarjalcih. Veliko tega česar se spominjajo, je današnji način življenja že pozabil, spremenil. Pojavljajo se nove oblike, tradicionalni elementi se stapljajo s sodobnimi.

Temu podobno je mogoče razumeti tudi iskanje »podob belokranjskega kozarca« Martina Skolibra. Iskanje, ki je vpeto med tradicijo belokranjskih lončarjev in avtorjevim izražanjem. Je poskus, da kljub abstrahirani formi kozarec ohrani funkcionalnost. Sicer ne, da bi iz njega vino degustirali, mogoče je bolj simbol družabnosti, spomin na čase, ko so v belokranjskih zidanicah pili vsi iz ene kupice. Prijatelji so si jo podajali iz rok v roke, vsak jo je prijel in nagnil drugače.

 


Trajnostni vidik izdelka:

Pri izdelavi pladnja se je Martin Skoliber, Lončarstvo Skol, oprl na belokranjsko tradicijo. Belokranjska pogača in sol sta stari simbol blaginje, sreče in dobrodošlice vsakega gosta. Gost si pogačo trga sam in s to gesto domačin izrazi dobrodošlico gostu, prijatelju. Pladenj je narejen iz naravnega materiala, iz slovenske gline. Unikaten rokodelski izdelek je na voljo skozi vse leto.

 

Zgodba izdelka

Bela krajina geografsko pripada panonskemu morju, ki je prekrasno dolino napolnilo z morsko vodo. Po dolgih tisočletij je voda odtekla. Ostalo je blato. Prišli so ljudje. Z veliko željo po preživetju so se naučili postopka žganja gline. Z veliko željo po napredku so ta postopek tudi (opustili) pozabili.

Konec osemdesetih in v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja je Martin Skoliber začel oblikovati glino. Tisti časih so bili zanj tudi začetniški poskusi raziskovanja materiala, izraznosti in navsezadnje tudi spretnosti, zagotovo pa tudi iznajdljivosti.
V tistih časih je bilo izredno težko dobiti glino. Vozil se je v proizvodni obrat v Karlovec, kjer so izdelovali opečnate zidake, jih pripeljal domov, posušil, zdrobil in pripravil glino za oblikovanje. To je bil tudi izziv, da je spoznal celoten postopek priprave gline.

Začel se je tudi ukvarjati z lončarstvom. Na to pot se je podal kot samouk. Glino je poiskal tudi v okolici Črnomlja. Po starih postopkih jo je pripravil za kolovrat. Osnova mu je bila lončarstvo iz Griča v Beli krajini (kjer je v tridesetih leti prejšnjega stoletja lončarstvo zamrlo.) Posodje so žgali v odprtem ognjišču. Kmalu je dobil glino iz Gradca pri Metliki v Beli krajini, kjer so žgali glino v zidanih pečeh na drva, glino pa kopali v porečju reke Kolpe. Danes uporablja slovensko glino, katero predela lončar g. Boštjan Dobovšek. Žge jo v električni peči. Obujanje dela starih belokranjskih lončarjev mu je danes izziv za ustvarjanje novih izdelkov.

 


 

Spletna trgovina Belokranjski izdelki deluje po principu združevanja ponudbe ponudnikov iz Bele krajine in nastopa kot centralna točka za prodajo prek spleta.

Obrazložitev pojmov statusa zaloge:

  • Izdelek na zalogi pri ponudniku: v trenutku naročila preverimo s ponudnikom aktualno zalogo in hitrost prenosa v naše skladišče od kjer odpremimo paket. Zaradi narave komunikacije s ponudniki lahko traja tudi do 3 delovne dni za pridobitev točnih informacij. Odprema izdelka je opravljena v 1 delovnem dnevu od prejema zaloge od ponudnika v naše skladišče.
  • Izdelek ni na zalogi: niti pri ponudniku, niti v našem skladišču ni zaloge izdelka. Nekatere izdelke s tem statusom je vseeno mogoče naročiti – ponudnik izdelek izdela po naročilu ali najdemo zalogo pri drugem prodajalcu. Odprema izdelka je pogojena s prejetjem v zalogo in lahko traja 14 delovnih dni.
  • Manj kot X / Vsaj X kosov na zalogi: izdelek je na zalogi v našem skladišču. Zaloga se posodobi 3x dnevno. V trenutku naročila stranko obvestimo, kdaj se bo izvršila odprema. Naročila potrjena s plačilom odpremimo še isti delovni dan, če je naročilo preverjeno z naše strani do 16. ure. V nasprotnem primeru obdelamo naročilo prvi naslednji delovni dan.

Paketi z izdelki več ponudnikov

Belokranjski izdelki združujemo ponudbo več ponudnikov na enem mestu. Pri naročilih, kjer so v enem naročilu združeni različni ponudniki, se šteje za rok odpreme tisti, ki je med vsemi izdelki najdaljši.

Naročnik lahko zahteva pošiljanje posameznih izdelkov ločeno, a s tem prevzame nase dodatno breme pošiljanja večih pošiljk – za vsako dodatno pošiljko strošek pošiljanja, ki se obračuna neposredno Pošti Slovenije ob prevzemu paketa, ali po dogovoru z nami – plačilo po predhodni ponudbi, plačilo preko PayPal oz. Stipe plačilne povezave, ipd.

Dostava s Pošto Slovenije

Iz splošnih pogojev Pošte Slovenije za dostavo paketov v prodajnem programu MojPaket so roki prenosa pošiljk določeni:

  • običajno D+1 po oddaji pošiljke;
  • najkasneje v roku D+3 po oddaji pošiljke.

Navedeni roki so informacijske dostave in zanje Pošta Slovenije ne jamči. Zamude, ki so posledica višje sile niso predmet kršenja obveznosti prenosa pošiljke.

Pakete, primerne za predajo v prenos, pripravljamo do najkasnje 16. ure in jih predamo v prenos najkasneje do 18. ure vsak delovni dan. Naročniki so o poteku izvajanja pošte storitve obveščeni preko SMS ali elektronskega sporočila navedenega ob naročilu. Sporočila pošlje Pošta Slovenije.