Knjiga receptov: Jedi semiških babic
24,90  Dodaj v košarico

Knjiga receptov: Jedi semiških babic

24,90 

KNJIGA RECEPTOV | JEDI SEMIŠKIH BABIC | PGD ČREŠNJEVEC

Knjiga receptov Jedi semiških babic je navdušila že ob izidu. Na 104. straneh boste odkrili 67 uporabnih domačih receptov, ki jih krasijo izvrstne fotografije in rokopisi gospodinj. Osrečite brbončice vaših najbližjih s pristnimi domačimi okusi.

Knjiga je lahko odlično osebno ali poslovno darilo.

Izdelek na zalogi pri ponudniku.

Kategorija: Šifra: PGDC-1

Opis

Knjiga receptov Jedi semiških babic navdušuje!

Knjiga receptov Jedi semiških babic je nastala v sklopu projekta »Zdravo in aktivno življenje na belokranjskem podeželju«. Že takoj ob izidu, konec leta 2020, je knjiga navdušila vse ljubitelje pristne domače kulinarike.

Jedi semiških babic je knjiga, po kateri se vam bodo najprej pocedile sline. Na koncu pa boste zagotovo odkrili, da se v njej skriva pravi zaklad, ki ga mora vsak odkriti sam.

 

Kaj vsebuje knjiga:

V lično oblikovani in trdo vezani knjigi se na 104. Straneh skriva kar 67 receptov, ki vam bodo polepšali dan. Poleg receptov je knjiga obogatena s fotografijami starih rokopisov gospodinj in čudovitimi fotografijami s kuharskih tečajev iz prejšnjega stoletja.

 

Za koga je knjiga primerna:

– za vsakega, ki bi rad začel s kuho in
– za zahtevne kuharje, ki iščejo dodano vrednost v smislu tradicije in domačega izročila.

 

Zakaj enostavno morate imeti to knjigo:

– ker bo združila in povezala vašo družino,
– ker se boste preko knjige povezali z modrostjo in dediščino prednikov,
– ker boste uživali v pripravi zdravih jedi,
– ker vsak, ki rad kuha, mora poskusiti te okusne jedi,
– ker je narejena z ljubeznijo,
– ker so recepti oblikovani s pomočjo sestavin iz domačega kraja, pridelanih na naraven način.

 

 

Kaj menijo o knjigi receptov Jedi semiških babic

»Na kuharske knjige lahko gledamo z več strani. Lahko je to le še ena kuharska knjiga, ki jo je »fajn« imeti in se bo na njej nabiral prah. Lahko pa je to zapis iz preteklosti, ki ga z uporabo potegnemo v prihodnost in mu vdahnemo življenje. Dovolite si to knjigo »popackati« z realizacijo teh čudovitih receptov, naj postane vaš dnevnik kuharskega ustvarjanja.«
Luka Jezeršek, sodnik na tekmovanju Masterchef Slovenija; vodja priznane gostilne Dvor Jezeršek.

“Ta zbirka receptov je skromna zahvala vsem našim mamam, ki so poskrbele, da je bilo na mizi vedno dovolj vsega in da družina ni bila lačna. Njihove hčerke in vnukinje to zapuščino prenašamo svojim otrokom in vnukom kot neprecenljiv zaklad. Le eno željo imamo: prenesite ga naslednjim rodovom. “
– Polona Kambič, županja Občine Semič

“Spoštovanje naklanjam vam, malde kuharice! Bodite uspešne pri tem delu; potrudite se, da bodo mladi rodovi dobro in zdravo jedli in tudi posledično dolgo živeli. Vse recepte naših babic si je vredno zapomniti in ne pozabite, da so to skromni recepti, z domačimi sestavinami z vrta, s polja, sestavine, ki so jih gospodinje takrat imele doma. Tako je izgledala prehrana takratnega kmeta, gospoda ali siromaka. Domača semiška gospodinja jih je rada nahranila. Pa dober tek!”
– Marija Ana Plavec, upokojenka iz Črnomlja

“Knjiga je lepa, prijetna, pa še sline se pocedijo ob njenem prebiranju. Morda domačini niti ne bodo prepoznali velike vrednosti zbranih receptov, ki so, če lahko rečem, ne samo jedi semiških babic, ampak jedi belokranjskih babic ali tam (tama = babica).”
– Urša Prus, Metlika

 

 

Domači recepti za ohranjanje kuharske dediščine

Domači recepti postajajo čedalje bolj cenjeni. Marsikateri vrhunski kuharski chef prizna, da najrajši črpa navdih iz stare kuharske knjige svoje babice. Tako je knjiga domačih receptov Jedi semiških babic kot nalašč za lastno kulinarično ustvarjanje kot odlična ideja za darilo.

Idejni vodja, kot tudi glavna zbirateljica starih in novejših receptov semiških kuharic, je bila predsednica PGD Črešnjevec, Sonja Malnarič. V uredniškem odboru so sodelovale še naslednje članice: Darinka Vrbanek, Jožica Klemenčič, Milka Malnarič, Suzana Kambič, Marjanca Kambič, Antonija Ogulin in Vesna Malnarič). Poleg še dodatnih 18 gospodinj, so zbrale res ogromno gradiva.


Uredniška ekipa Jedi semiških babic ob izidu knjige. | Foto: Arhiv PGD Črešnjevec

 

K sodelovanju so povabile tudi članice iz GZ Semič, odzvale so se iz Krvavčjega vrha in Štrekljevca. Štiri družine so jim posodile celo kuharske zvezke iz povojnih časov, ko so se v takratni šoli na Cerovcu odvijali različni kuharski tečaji. Nekatere udeleženke se tega še dobro spominjajo in so res lahko podale odlične informacije iz prve roke.

 

Knjiga je čudovito obogatena tudi s fotografijami starih rokopisov gospodinj in fotografijami s kuharskih in gospodinjskih tečajev.  

 

Tako so za Radio Odeon komentirale članice PGD Črešnjevec:

“Knjiga Jedi semiških babic je nastala v PGD Črešnjevec v »korona času«. Članice so ta čas maksimalno izkoristile in zbrale najboljše recepte jedi naših babic. Namen knjige je širiti zdravo domačo kuhinjo. Tako lahko tudi mladi pripravljajo jedi, ki so jih pripravljale njihove mame in babice, saj so recepti končno zapisani in zbrani v čudoviti knjigi.

 

Knjigo receptov Jedi semiških babic mora imeti vsako gospodinjstvo, ne samo v občini Semič, ampak v celi Beli krajini, Dolenjski in Sloveniji. Preko nje se prenašajo modrosti naših babic na vse prihodnje generacije. To znanje pa je neprecenljivo. Kar vidimo srečne obraze vaših družin, kako boste z veseljem okušali »babičine« dobrote in kako bo ta knjiga prinesla dodatno harmonijo vanje.

 

Stari recepti, zbrani v knjigi, so tako rekoč oblikovani s pomočjo sestavin iz domačega kraja, pridelanih na naraven način. Kar seveda vsemu dodaja še dodaten čar in zavedanje k ekološkemu, domačemu pridelovanju hrane.

 

Zato upamo, da bo doprinos k izdaji receptov toliko bolj vreden, ker je »podlaga in poudarek na domači hrani z domačega vrta«.

 

VIDEO:

Sonja Malnarič prikaže pripravo prav posebne velikonočne jedi sem´ško fuline. Recept znane belokranjske jedi najdete tudi v knjigi receptov Jedi semiških babic.

Vas zanima kaj vse potrebujemo, kako ga pripravimo in na kakšen način postrežemo? 

Potem vas vabimo k ogledu spodjega videa.

Priprava in peka velikonočnih jedi sem´ško fuline in pirhi | Bela krajina | Semič
https://www.youtube.com/watch?v=USRQss9QGaU&t=38s

Domače, lokalne in ekološke sestavine za najljubše recepte pa najdete tudi na naših spletnih policah. Vedno pa lahko jedi semiških babic obogatite še z vrhunskimi belokranjskimi vini. Za popolno kulinarično razvajanje!

 

Knjiga receptov Jedi semiških babic bo tako pripomogla k ohranjanju »kuharske dediščine« v tem in tudi širšem okolišu. Z nakupom knjige pa boste k temu prispevali tudi vi.

 

Prelistajte jo TUKAJ.

Več o knjigi si oglejte na belokranjskem obzorniku Vašega kanala TUKAJ (17:40 min)

Spletna trgovina Belokranjski izdelki deluje po principu združevanja ponudbe ponudnikov iz Bele krajine in nastopa kot centralna točka za prodajo prek spleta.

Obrazložitev pojmov statusa zaloge:

  • Izdelek na zalogi pri ponudniku: v trenutku naročila preverimo s ponudnikom aktualno zalogo in hitrost prenosa v naše skladišče od kjer odpremimo paket. Zaradi narave komunikacije s ponudniki lahko traja tudi do 3 delovne dni za pridobitev točnih informacij. Odprema izdelka je opravljena v 1 delovnem dnevu od prejema zaloge od ponudnika v naše skladišče.
  • Izdelek ni na zalogi: niti pri ponudniku, niti v našem skladišču ni zaloge izdelka. Nekatere izdelke s tem statusom je vseeno mogoče naročiti – ponudnik izdelek izdela po naročilu ali najdemo zalogo pri drugem prodajalcu. Odprema izdelka je pogojena s prejetjem v zalogo in lahko traja 14 delovnih dni.
  • Manj kot X / Vsaj X kosov na zalogi: izdelek je na zalogi v našem skladišču. Zaloga se posodobi 3x dnevno. V trenutku naročila stranko obvestimo, kdaj se bo izvršila odprema. Naročila potrjena s plačilom odpremimo še isti delovni dan, če je naročilo preverjeno z naše strani do 16. ure. V nasprotnem primeru obdelamo naročilo prvi naslednji delovni dan.

Paketi z izdelki več ponudnikov

Belokranjski izdelki združujemo ponudbo več ponudnikov na enem mestu. Pri naročilih, kjer so v enem naročilu združeni različni ponudniki, se šteje za rok odpreme tisti, ki je med vsemi izdelki najdaljši.

Naročnik lahko zahteva pošiljanje posameznih izdelkov ločeno, a s tem prevzame nase dodatno breme pošiljanja večih pošiljk – za vsako dodatno pošiljko strošek pošiljanja, ki se obračuna neposredno Pošti Slovenije ob prevzemu paketa, ali po dogovoru z nami – plačilo po predhodni ponudbi, plačilo preko PayPal oz. Stipe plačilne povezave, ipd.

Dostava s Pošto Slovenije

Iz splošnih pogojev Pošte Slovenije za dostavo paketov v prodajnem programu MojPaket so roki prenosa pošiljk določeni:

  • običajno D+1 po oddaji pošiljke;
  • najkasneje v roku D+3 po oddaji pošiljke.

Navedeni roki so informacijske dostave in zanje Pošta Slovenije ne jamči. Zamude, ki so posledica višje sile niso predmet kršenja obveznosti prenosa pošiljke.

Pakete, primerne za predajo v prenos, pripravljamo do najkasnje 16. ure in jih predamo v prenos najkasneje do 18. ure vsak delovni dan. Naročniki so o poteku izvajanja pošte storitve obveščeni preko SMS ali elektronskega sporočila navedenega ob naročilu. Sporočila pošlje Pošta Slovenije.