SERVIRNI PLADENJ ZA BELOKRANJSKO POGAČO | KERAMIČNI POGAČNIK | Lončarstvo Skol
110,00  Dodaj v košarico

SERVIRNI PLADENJ ZA BELOKRANJSKO POGAČO | KERAMIČNI POGAČNIK | Lončarstvo Skol

110,00 

Ročno izdelan in unikaten keramični servirni pladenj za Belokranjsko pogačo.

Dimenzije: premer 32 cm / višina: 2 cm
Namen uporabe: Ohranja pogačo dlje časa toplo.
Uporaba: PLADENJ postavimo za 10min v pečico in ga segrejemo na 250°C. Nanj postavimo pečeno Belokranjsko pogačo. Pogača bo tako postrežena ostala dlje časa topla.
Pladenj se lahko uporaba tako za serviranje, kakor tudi za peko.

Avtor: Martin Skoliber, Lončarstvo Skol

 

Zaloga: Izdelek je na zalogi.
Več informacij na info@belokranjski-izdelki.si
ali na telefon 040 398 528

Izdelek je pridobil certifikat Belokranjsko

Preberite več o kolektivni blagovni znamki Bele krajine.

Kategorije: , , Šifra: SKOL-002 Oznaka:

Opis

Trajnostni vidik izdelka:

Pri izdelavi pladnja se je Martin Skoliber, Lončarstvo Skol, oprl na belokranjsko tradicijo. Belokranjska pogača in sol sta stari simbol blaginje, sreče in dobrodošlice vsakega gosta. Gost si pogačo trga sam in s to gesto domačin izrazi dobrodošlico gostu, prijatelju. Pladenj je narejen iz naravnega materiala, iz slovenske gline. Unikaten rokodelski izdelek je na voljo skozi vse leto.

 

Zgodba izdelka

Bela krajina geografsko pripada panonskemu morju, ki je prekrasno dolino napolnilo z morsko vodo. Po dolgih tisočletij je voda odtekla. Ostalo je blato. Prišli so ljudje. Z veliko željo po preživetju so se naučili postopka žganja gline. Z veliko željo po napredku so ta postopek tudi (opustili) pozabili.

Konec osemdesetih in v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja je Martin Skoliber začel oblikovati glino. Tisti časih so bili zanj tudi začetniški poskusi raziskovanja materiala, izraznosti in navsezadnje tudi spretnosti, zagotovo pa tudi iznajdljivosti.
V tistih časih je bilo izredno težko dobiti glino. Vozil se je v proizvodni obrat v Karlovec, kjer so izdelovali opečnate zidake, jih pripeljal domov, posušil, zdrobil in pripravil glino za oblikovanje. To je bil tudi izziv, da je spoznal celoten postopek priprave gline.

Začel se je tudi ukvarjati z lončarstvom. Na to pot se je podal kot samouk. Glino je poiskal tudi v okolici Črnomlja. Po starih postopkih jo je pripravil za kolovrat. Osnova mu je bila lončarstvo iz Griča v Beli krajini (kjer je v tridesetih leti prejšnjega stoletja lončarstvo zamrlo.) Posodje so žgali v odprtem ognjišču. Kmalu je dobil glino iz Gradca pri Metliki v Beli krajini, kjer so žgali glino v zidanih pečeh na drva, glino pa kopali v porečju reke Kolpe. Danes uporablja slovensko glino, katero predela lončar g. Boštjan Dobovšek. Žge jo v električni peči. Obujanje dela starih belokranjskih lončarjev mu je danes izziv za ustvarjanje novih izdelkov.

 


 

Uporaba:

PLADENJ postavimo za 10min  v pečico in ga segrejemo na 250°C. Nanj postavimo pečeno Belokranjsko pogačo. Pogača bo tako postrežena  ostala dlje časa topla.

Uporaba: Podstavek namažemo, pomokamo, položimo testo. Pogačo spečemo, luknjice na podstavku preprečijo da bi se pogača orosila. Pogača bo  na takšnem podstavku ostala dlje časa topla.
Podstavek ima zaradi glazure ravno in gladko dno, zato se testo  ne sprijema s posodo. To omogoča enostavno čiščenje. Ni potrebno namakanje posode in prav tako ni potrebe po žičnati gobici. Podstavek splaknemo pod vročo vodo.
Je ročno izdelan iz domače slovenske gline. Podstavek lahko hkrati uporabimo za peko in kot pladenj. Enostavna uporaba in čiščenje.

Dimenzija: fi30cm/32 cm

Dodatne informacije

Teža 2,2 kg
Dimenzije 32 × 32 × 2 cm