Lutka Katica
39,00 

Lutka Katica

39,00 

Katica je belokranjska gospodinja, oblečena v tradicionalna oblačila. Je pridna, marljiva, potrpežljiva in obvlada ročna dela. Kuha, peče kruh, preste, hodi na njivo, prede lan, plete z volno, veze in še veliko več.

*Cene so enake kot pri ponudniku.

 

Zaloga: Izdelek je na zalogi.
Več informacij na info@belokranjski-izdelki.si
ali na telefon 040 398 528

Model: Katica z ruto, Katica z košaro

Kategoriji: , Šifra: BIBI-006 Oznaka: Ponudnik:

Opis

Lutka “Katica” je narejena iz ličkanja* in oblečena v oblačila, ki so izdelana iz starih oblačil belokranjskih prednic.

Izdelek ima rokodelski certifikat Art&Craft.

 

»Ugotovila sem, da je imela vsaka ženska drugačno krilo, na glavi so nosile jerbase in vedno so kaj počele. Lutke Katice sem želela izdelati sama iz belokranjskega materiala. Hotela sem, da niso statične, ampak da nekaj delajo, držijo v rokah značilen predmet in imajo karakter. Skratka, želela sem jim dati del sebe in dušo,… Nikogar nisem imela, ki bi ga lahko vprašala za nasvet. Ni mi preostalo drugega, kot da sem poskušala sama in se učila. Tudi ličkanje sem si pripravila sama. Glavo in trup sem lutkam naredila iz ličkanja in ju napolnila z domačo volno. Zadovoljna sem, ker je vse narejeno iz naravnih materialov. Oblačila za lutke pa sem predelala iz starih oblačil naših babic.”  – Bernarda Kump v intervjuju za Lokalno.si

 

Na začetku je Bernarda lutke Katice izdelovala iz filca, cunje in volne. A ni bila zadovoljna. Potem pa se je spomnila, da bi lahko bile te lutke narejene iz ličkanja, ki so ga nekdaj Belokranjci uporabljali za različne izdelke, ki so jih s pridom uporabili v vsakdanjem življenju.

Zakaj se lutka imenuje Katica? To žensko ime je bilo nekoč v Beli krajini med najbolj pogostimi.

Starejše belokranjske ženske so vedno nekaj počele ali dajale iz svojih rok. Tako belokranjske lutke Katice držijo v rokah pisanico, košaro, snop pšenice, metlo, kruh, pogačo, na glavi imajo jerbas ali pa predejo, pletejo, vezejo.

Lutke Katice so naletele na presenetljivo dober odziv. S kupci so odpotovale v mnoge EU države in celo v Avstralijo.

 

* Ličkanje je starodavno kmečko opravilo odstranjevanja krovnih listov iz koruznega storža. Po domače v Beli krajini tem odpadnim koruznim listom rečemo kar ličkanje (namesto ličje). Ličkanje je široko uporaben material, saj se poleg dekorativnih namenov uporablja tudi za bolj funkcionalne izdelke (copati, torbice, košare, in še veliko več).

 

Medeni butik Bibi

Bernarda Kump je Belokranjka, ki se je z rokodelstvom začela ukvarjati leta 2013. Potem, ko je izgubila zaposlitev so se v njej prebudile številni talenti, želje, že pozabljena znanja, ki jih je osvojila v otroštvu in mladosti.

Ker je tudi čebelarka, najraje ustvarja z medom in medenimi produkti, peče medenjake, izdeluje naravna medena mila ter sveče. Rada ustvarja po tradicionalnih metodah ter z za Belo krajino tradicionalnimi naravnimi materiali kot so volna, lan, ličkanje in les. Za svoje izdelke je prejela že veliko pozitivnih mnenj Obrtne zbornice in je prejemnica kar nekaj certifikatov Art&Craft.
Rokodelci.si

Dodatne informacije

Model Katice

Katica z košaro, Katica z ruto

Spletna trgovina Belokranjski izdelki deluje po principu združevanja ponudbe ponudnikov iz Bele krajine in nastopa kot centralna točka za prodajo prek spleta.

Obrazložitev pojmov statusa zaloge:

  • Izdelek na zalogi pri ponudniku: v trenutku naročila preverimo s ponudnikom aktualno zalogo in hitrost prenosa v naše skladišče od kjer odpremimo paket. Zaradi narave komunikacije s ponudniki lahko traja tudi do 3 delovne dni za pridobitev točnih informacij. Odprema izdelka je opravljena v 1 delovnem dnevu od prejema zaloge od ponudnika v naše skladišče.
  • Izdelek ni na zalogi: niti pri ponudniku, niti v našem skladišču ni zaloge izdelka. Nekatere izdelke s tem statusom je vseeno mogoče naročiti – ponudnik izdelek izdela po naročilu ali najdemo zalogo pri drugem prodajalcu. Odprema izdelka je pogojena s prejetjem v zalogo in lahko traja 14 delovnih dni.
  • Manj kot X / Vsaj X kosov na zalogi: izdelek je na zalogi v našem skladišču. Zaloga se posodobi 3x dnevno. V trenutku naročila stranko obvestimo, kdaj se bo izvršila odprema. Naročila potrjena s plačilom odpremimo še isti delovni dan, če je naročilo preverjeno z naše strani do 16. ure. V nasprotnem primeru obdelamo naročilo prvi naslednji delovni dan.

Paketi z izdelki več ponudnikov

Belokranjski izdelki združujemo ponudbo več ponudnikov na enem mestu. Pri naročilih, kjer so v enem naročilu združeni različni ponudniki, se šteje za rok odpreme tisti, ki je med vsemi izdelki najdaljši.

Naročnik lahko zahteva pošiljanje posameznih izdelkov ločeno, a s tem prevzame nase dodatno breme pošiljanja večih pošiljk – za vsako dodatno pošiljko strošek pošiljanja, ki se obračuna neposredno Pošti Slovenije ob prevzemu paketa, ali po dogovoru z nami – plačilo po predhodni ponudbi, plačilo preko PayPal oz. Stipe plačilne povezave, ipd.

Dostava s Pošto Slovenije

Iz splošnih pogojev Pošte Slovenije za dostavo paketov v prodajnem programu MojPaket so roki prenosa pošiljk določeni:

  • običajno D+1 po oddaji pošiljke;
  • najkasneje v roku D+3 po oddaji pošiljke.

Navedeni roki so informacijske dostave in zanje Pošta Slovenije ne jamči. Zamude, ki so posledica višje sile niso predmet kršenja obveznosti prenosa pošiljke.

Pakete, primerne za predajo v prenos, pripravljamo do najkasnje 16. ure in jih predamo v prenos najkasneje do 18. ure vsak delovni dan. Naročniki so o poteku izvajanja pošte storitve obveščeni preko SMS ali elektronskega sporočila navedenega ob naročilu. Sporočila pošlje Pošta Slovenije.