Lutka Katica
39,00  z DDV

Lutka Katica

39,00  z DDV

Katica je belokranjska gospodinja, oblečena v tradicionalna oblačila. Je pridna, marljiva, potrpežljiva in obvlada ročna dela. Kuha, peče kruh, preste, hodi na njivo, prede lan, plete z volno, veze in še veliko več.

*Cene so enake kot pri ponudniku.

 

Zaloga: Izdelek je na zalogi.
Več informacij na info@belokranjski-izdelki.si
ali na telefon 040 398 528

Model: Katica z ruto, Katica z košaro

Kategoriji: , Šifra: BIBI-006 Oznaka: Ponudnik:

Opis

Lutka “Katica” je narejena iz ličkanja* in oblečena v oblačila, ki so izdelana iz starih oblačil belokranjskih prednic.

Izdelek ima rokodelski certifikat Art&Craft.

 

»Ugotovila sem, da je imela vsaka ženska drugačno krilo, na glavi so nosile jerbase in vedno so kaj počele. Lutke Katice sem želela izdelati sama iz belokranjskega materiala. Hotela sem, da niso statične, ampak da nekaj delajo, držijo v rokah značilen predmet in imajo karakter. Skratka, želela sem jim dati del sebe in dušo,… Nikogar nisem imela, ki bi ga lahko vprašala za nasvet. Ni mi preostalo drugega, kot da sem poskušala sama in se učila. Tudi ličkanje sem si pripravila sama. Glavo in trup sem lutkam naredila iz ličkanja in ju napolnila z domačo volno. Zadovoljna sem, ker je vse narejeno iz naravnih materialov. Oblačila za lutke pa sem predelala iz starih oblačil naših babic.”  – Bernarda Kump v intervjuju za Lokalno.si

 

Na začetku je Bernarda lutke Katice izdelovala iz filca, cunje in volne. A ni bila zadovoljna. Potem pa se je spomnila, da bi lahko bile te lutke narejene iz ličkanja, ki so ga nekdaj Belokranjci uporabljali za različne izdelke, ki so jih s pridom uporabili v vsakdanjem življenju.

Zakaj se lutka imenuje Katica? To žensko ime je bilo nekoč v Beli krajini med najbolj pogostimi.

Starejše belokranjske ženske so vedno nekaj počele ali dajale iz svojih rok. Tako belokranjske lutke Katice držijo v rokah pisanico, košaro, snop pšenice, metlo, kruh, pogačo, na glavi imajo jerbas ali pa predejo, pletejo, vezejo.

Lutke Katice so naletele na presenetljivo dober odziv. S kupci so odpotovale v mnoge EU države in celo v Avstralijo.

 

* Ličkanje je starodavno kmečko opravilo odstranjevanja krovnih listov iz koruznega storža. Po domače v Beli krajini tem odpadnim koruznim listom rečemo kar ličkanje (namesto ličje). Ličkanje je široko uporaben material, saj se poleg dekorativnih namenov uporablja tudi za bolj funkcionalne izdelke (copati, torbice, košare, in še veliko več).

 

Medeni butik Bibi

Bernarda Kump je Belokranjka, ki se je z rokodelstvom začela ukvarjati leta 2013. Potem, ko je izgubila zaposlitev so se v njej prebudile številni talenti, želje, že pozabljena znanja, ki jih je osvojila v otroštvu in mladosti.

Ker je tudi čebelarka, najraje ustvarja z medom in medenimi produkti, peče medenjake, izdeluje naravna medena mila ter sveče. Rada ustvarja po tradicionalnih metodah ter z za Belo krajino tradicionalnimi naravnimi materiali kot so volna, lan, ličkanje in les. Za svoje izdelke je prejela že veliko pozitivnih mnenj Obrtne zbornice in je prejemnica kar nekaj certifikatov Art&Craft.
Rokodelci.si

Dodatne informacije

Model Katice

Katica z košaro, Katica z ruto