Opis
Medenjaki tete Milke so narejeni po izvirnem receptu gospodinje Milke iz Črnomlja. So ročno izdelani in brez ojačevalcev okusa, točno takšni kot so bili Milkini. Na obrazu pričarajo nasmeh, saj obudijo spomine iz otroštva.
Ste že slišali za zgodbo tete Milke?
Teta Milka je bila farovška gospodinja. Iz njene kuhinje je vedno prihajal nepozaben vonj po začimbah, kruhu, piškotih. Nepozabni so njeni edinstveni medenjaki, ki so se kar stopili v ustih, ostal pa je okus po medu, orehih, klinčkih in cimetu. Medenjaki tete Milke so narejeni po njenem receptu, ki je šel iz roda v rod.
Bernarda Kump je ponosna, da lahko izvirno recepturo in slastne medenjake predstavi obiskovalcem njenega Medenega butika Bibi. Medenjaki tete Milke so potovali že na vse konce sveta, zdaj pa so na voljo tudi v spletni trgovini Belokranjski izdelki.
Medenjaki so nedvomno stalnica praznične peke, saj lahko z njimi pričaramo najrazličnejše dišeče oblikovane podobe, ki razveseljujejo tako najmlajše kot malo starejše ljubitelje prazničnih dobrot. Medenjaki nas zagotovo spominjajo na božično obdobje v letu, a zagotovo presenečajo tudi skozi celo leto. Medenjaki ostajajo eden najlepših daril ob praznikih, rojstnih dnevih in posebnih priložnostih. Čedalje pogostejši pa so tudi kot novoletno darilo – za naše najbližje, sebi ali za poslovne partnerje.
Poznate izvor medenjakov?
Nekoč, ko še ni bilo sladkorja v Evropi, so večinoma delali pecivo iz medu. Med je bil namreč prvo sladilo. Medičarstvo – svečarstvo je prastara obrt. Z medičarstvom so se začeli ukvarjati že stari Slovani v pradomovini za Karpati. Svoje običaje so prinesli v nove kraje v 6. in 7. stoletju alpski Slovani (Karantanci). Obrt je tako stara že 1300 let.
Prva prodaja medenjakov pa je zabeležena v 16. stoletju, ko jih je bilo možno kupiti v samostanih, lekarnah in mestnih tržnicah. Do 18. stoletja so medenjaki preplavili tržnice skoraj celotne tedanje Evrope.
Peka medenih izdelkov na Slovenskem pa sega v 19. stoletje. Nekoč so te unikatno oblikovane medenjake pekli izključno ob največjih cerkvenih in družinskih praznikih. Pekli so jih kot slaščico, poročno darilo in kot poklon zaljubljencev.
Tako je jasno, da medenjaki še vedno predstavljajo izjemno simbolično darilo ob vsaki priložnosti. Preizkusite izvirno recepturo tete Milke in te belokranjske medenjake privoščite še svojim bližnjim. V njih je namreč ujeta nostalgija in topel praznični objem. Naj očarajo tudi vas.
Medenjaki tete Milke so skrbno zapakirani v papirnati embalaži, ki zaokroži čudovito unikatno darilo.
Sestavine: pšenična moka, med, maslo, jajaca, orehi, sladkor, soda bikarbona, ingver, klinčki, cimet.
ANG
Aunt Milka’s gingerbread
Aunt Milka was the rectory housewife. From her kitchen came an unforgettable aroma of bread, biscuits and spices. Her gingerbread melted in your mouth, but the taste of honey, walnuts, cloves and cinnamon remained. Aunt Milka’s gingerbread was made according to the recipe which has been passed down from generation to generation.