Opis
Črnomaljska presta na rinfuzo | Belokranjsko izročilo
Črnomaljska presta: »Mojo kupite, kumek, ker je velika kakor kamba!«
Prvi zapis, da so v Črnomlju gospodinje pekle preste, najdemo v časopisu Zgodnja Danica iz leta 1855. Piše, da na jesenskem žegnanju na Žežlju pri Vinici , »ponuja Črnomaljska svoje preste«. Črnomaljke so bile daleč naokrog znane po svojih odličnih prestah, ki so jih ponujale tako: »Kumek, kupite presto!«
Ste vedeli, da prebivalce Črnomlja imenujejo šaljivo tudi Prestarji? Ko je Črnomaljce v nekdanjih časih kdo imenoval Prestarji, so zelo zamerili in sprejemali to kot žaljivko. Danes so Črnomaljci na to ponosni. Ponosni so na svoje preste, a žal skorajda nihče več ne ve pripraviti Črnomaljsko presto. Raziskovanja o dediščini prest, pripravi in peki se je lotila Bernarda Kump.
»Bernarda Kump raziskuje zgodbo o prestah in se trudi, da jih Črnomaljci ne bi pozabili.« – Radio odeon
Le 6 glavnih sestavin in nobenega umetnega dodatka, nato pa pletenje, kuhanje in pečenje. »Saj veste, kako pravijo peki – če bo okroglo, bo hlebec, če bo počeno, bo žemlja, če bo zvito, bo pa presta,«
Moka, voda, kvas in sol je vse, kar vsebujete. V testu ni maščobe in nobenih drugih dodatkov, zato so preste pravzaprav preprosta jed z malo sestavinami. Črnomaljske preste so slane in hrustljave.
“Črnomaljske preste so značilne za ta kraj. Posušene so v krušni peči. Ko so namreč Črnomaljke pekle kruh, so na koncu v peč dale preste, ki so se potem sušile do jutra. Težko to počnemo v pečici, ampak jih skušamo speči tako, da so čim bolj podobne izvirnim črnomaljskim prestam,” – Bernarda Kump
Črnomaljska presta s priloženo zgodbico o črnomaljskih prestaricah, ki so na sejmih ponujale preste, je bogato darilo. S simboliko, sporočilom in izročilom naših belokranjskih prednikov.
ČRNOMALJSKE PRESTE – RECEPT:
SESTAVINE:
500 g bele pšenične moke
20 g svežega kvasa
5 g sladkorja
0,5 dcl olja
2,5 dcl vode
1 žlička soli
POSTOPEK:
V posodo vsujemo pol kilograma pšenične moke in v sredini naredimo prostor. Na sredini, kjer smo naredili prostor, razdrobimo kvas. Potem dodamo še sladkor in prelijemo z mlačno vodo. Pustimo stati neka minut, da da kvas začne delovati. Dodamo še sol in olje. Testo zamesimo v gladko in čvrsto zmes. Pustimo jo počivati približno 15 minut na sobni temperaturi. Testo razdelimo ali razrežemo na 12 enakih delov. Odrezane dele razvaljamo z rokami v 12 dolgih svaljkov. Te so dolgi približno 100 cm. Iz svaljka naredimo obliko preste. Na koncu preste položimo v pekač in pečemo približno 15 minut na 240 stopinj. Pečene Črnomaljske preste s čopičem na rahlo premažemo z vodo in potrosimo s soljo.
ANG
Črnomelj pretzel
The first record of housewives baking pretzels in Črnomelj can be found in the Zgodnja Danica newspaper from early 1855. It is stated that »in the Autumn blessing of the food in Žeželj at Vinica, Črnomelj region offers their pretzels«. Črnomelj women were known far and wide for their excellent pretzels, which were offered as follows: »Kumek, buy a pretzel!«