Črnomaljska presta v škrniclju - angleška etiketa
3,50  Dodaj v košarico

Črnomaljska presta v škrniclju – angleška etiketa

3,50 

“Črnomaljske preste so značilne za ta kraj. Posušene so v krušni peči. Ko so namreč Črnomaljke pekle kruh, so na koncu v peč dale preste, ki so se potem sušile do jutra. Težko to počnemo v pečici, ampak jih skušamo speči tako, da so čim bolj podobne izvirnim črnomaljskim prestam,” – Bernarda Kump

POZOR! Izdelek je unikatne narave in možna so odstopanja, saj ne gre za serijsko proizvodnjo.

Izdelek na zalogi pri ponudniku.

Skupaj:

Opomba: izdelek se prodaja samo v količinskem pakiranju (min. št. kosov = 5).

Kategoriji: , Šifra: BIBI-014 Ponudnik:

Opis

Črnomaljska presta: »Mojo kupite, kumek, ker je velika kakor kamba!«

 

Prvi zapis, da so v Črnomlju gospodinje pekle Črnomaljske preste, najdemo v časopisu Zgodnja Danica iz leta 1855. Piše, da na jesenskem žegnanju na Žežlju pri Vinici , »ponuja Črnomaljska svoje preste«. Črnomaljke so bile daleč naokrog znane po svojih odličnih prestah, ki so jih ponujale tako: »Kumek, kupite presto!«

 

Ste vedeli, da prebivalce Črnomlja imenujejo šaljivo tudi Prestarji? Ko je Črnomaljce v nekdanjih časih kdo imenoval Prestarji, so zelo zamerili in sprejemali to kot žaljivko. Danes so Črnomaljci na to ponosni. Ponosni so na svoje preste, a žal skorajda nihče več ne ve pripraviti Črnomaljsko presto. Raziskovanja o dediščini prest, pripravi in peki se je lotila Bernarda Kump. 

 

»Bernarda Kump raziskuje zgodbo o prestah in se trudi, da jih Črnomaljci ne bi pozabili.« – Radio odeon

Le 6 glavnih sestavin in nobenega umetnega dodatka, nato pa pletenje, kuhanje in pečenje. »Saj veste, kako pravijo peki – če bo okroglo, bo hlebec, če bo počeno, bo žemlja, če bo zvito, bo pa presta,«

Moka, voda, kvas in sol je vse, kar vsebujete. V testu ni maščobe in nobenih drugih dodatkov, zato so preste pravzaprav preprosta jed z malo sestavinami. Črnomaljske preste so slane in hrustljave.

 

“Črnomaljske preste so značilne za ta kraj. Posušene so v krušni peči. Ko so namreč Črnomaljke pekle kruh, so na koncu v peč dale preste, ki so se potem sušile do jutra. Težko to počnemo v pečici, ampak jih skušamo speči tako, da so čim bolj podobne izvirnim črnomaljskim prestam,” – Bernarda Kump

 

Črnomaljska presta s priloženo zgodbico o črnomaljskih prestaricah, ki so na sejmih ponujale preste, je bogato darilo. S simboliko, sporočilom in izročilom naših belokranjskih prednikov. 

 

ČRNOMALJSKE PRESTE – RECEPT:

 

SESTAVINE: 

500 g bele pšenične moke

20 g svežega kvasa

5 g sladkorja

0,5 dcl olja

2,5 dcl vode

1 žlička soli

 

POSTOPEK:

V posodo vsujemo pol kilograma pšenične moke in v sredini naredimo prostor. Na sredini, kjer smo naredili prostor, razdrobimo kvas. Potem dodamo še sladkor in prelijemo z mlačno vodo. Pustimo stati neka minut, da da kvas začne delovati. Dodamo še sol in olje. Testo zamesimo v gladko in čvrsto zmes. Pustimo jo počivati približno 15 minut na sobni temperaturi. Testo razdelimo ali razrežemo na 12 enakih delov. Odrezane dele razvaljamo z rokami v 12 dolgih svaljkov. Te so dolgi približno 100 cm. Iz svaljka naredimo obliko preste. Na koncu preste položimo v pekač in pečemo približno 15 minut na 240 stopinj. Pečene Črnomaljske preste s čopičem na rahlo premažemo z vodo in potrosimo s soljo.

 

ANG

 

Črnomelj pretzel

 

The first record of housewives baking pretzels in Črnomelj can be found in the Zgodnja Danica newspaper from early 1855. It is stated that »in the Autumn blessing of the food in Žeželj at Vinica, Črnomelj region offers their pretzels«. Črnomelj women were known far and wide for their excellent pretzels, which were offered as follows: »Kumek, buy a pretzel!«

 

Spletna trgovina Belokranjski izdelki deluje po principu združevanja ponudbe ponudnikov iz Bele krajine in nastopa kot centralna točka za prodajo prek spleta.

Obrazložitev pojmov statusa zaloge:

  • Izdelek na zalogi pri ponudniku: v trenutku naročila preverimo s ponudnikom aktualno zalogo in hitrost prenosa v naše skladišče od kjer odpremimo paket. Zaradi narave komunikacije s ponudniki lahko traja tudi do 3 delovne dni za pridobitev točnih informacij. Odprema izdelka je opravljena v 1 delovnem dnevu od prejema zaloge od ponudnika v naše skladišče.
  • Izdelek ni na zalogi: niti pri ponudniku, niti v našem skladišču ni zaloge izdelka. Nekatere izdelke s tem statusom je vseeno mogoče naročiti – ponudnik izdelek izdela po naročilu ali najdemo zalogo pri drugem prodajalcu. Odprema izdelka je pogojena s prejetjem v zalogo in lahko traja 14 delovnih dni.
  • Manj kot X / Vsaj X kosov na zalogi: izdelek je na zalogi v našem skladišču. Zaloga se posodobi 3x dnevno. V trenutku naročila stranko obvestimo, kdaj se bo izvršila odprema. Naročila potrjena s plačilom odpremimo še isti delovni dan, če je naročilo preverjeno z naše strani do 16. ure. V nasprotnem primeru obdelamo naročilo prvi naslednji delovni dan.

Paketi z izdelki več ponudnikov

Belokranjski izdelki združujemo ponudbo več ponudnikov na enem mestu. Pri naročilih, kjer so v enem naročilu združeni različni ponudniki, se šteje za rok odpreme tisti, ki je med vsemi izdelki najdaljši.

Naročnik lahko zahteva pošiljanje posameznih izdelkov ločeno, a s tem prevzame nase dodatno breme pošiljanja večih pošiljk – za vsako dodatno pošiljko strošek pošiljanja, ki se obračuna neposredno Pošti Slovenije ob prevzemu paketa, ali po dogovoru z nami – plačilo po predhodni ponudbi, plačilo preko PayPal oz. Stipe plačilne povezave, ipd.

Dostava s Pošto Slovenije

Iz splošnih pogojev Pošte Slovenije za dostavo paketov v prodajnem programu MojPaket so roki prenosa pošiljk določeni:

  • običajno D+1 po oddaji pošiljke;
  • najkasneje v roku D+3 po oddaji pošiljke.

Navedeni roki so informacijske dostave in zanje Pošta Slovenije ne jamči. Zamude, ki so posledica višje sile niso predmet kršenja obveznosti prenosa pošiljke.

Pakete, primerne za predajo v prenos, pripravljamo do najkasnje 16. ure in jih predamo v prenos najkasneje do 18. ure vsak delovni dan. Naročniki so o poteku izvajanja pošte storitve obveščeni preko SMS ali elektronskega sporočila navedenega ob naročilu. Sporočila pošlje Pošta Slovenije.

Morda vam bo prav tako všeč…