DOM NA MIRNI GORI

Pred davnimi časi je bila Mirna gora vse prej kot mirna. Na njej je namreč bival hudoben zmaj. Namesto ognja je bruhal zlovešče oblake, iz katerih se je stresala toča in uničevala pridelek belokranjskih kmetov. Ti so se po pomoč zatekli k svetemu Frančišku in na gori, tik nad zmajevo votlino, sezidali cerkev. Zmaj je čudežno izginil, še danes ga ni, gore pa se je prijelo ime Mirna gora.

Dom na Mirni gori
Planina 6
8333 Semic
Slovenia.

Planinski dom stoji le malo pod vrhom Mirne gore na jugovzhodnem območju Kočevskega roga ob ostankih cerkvice sv. Frančiška. Zvonik cerkvice je danes preurejen v razgledni stolp.

Z domom upravlja Planinsko društvo Črnomelj in je odprt celo leto (razen ob ponedeljkih). V gostinskem prostoru je 60 sedežev, točilni pult in krušna peč. V 6 sobah je 40 ležišč, WC in kopalnice.

V domu na Mirni Gori se lahko brezplačno povežete na internet preko brezžičnega (Wifi) omrežja.
Mislili pa so tudi na naše najmlajše, katerim so na voljo igrala, katera pa bodo v bližnji prihodnosti še dodatno obogatili.

Možen je dostop tudi z avtomobilom.

Globoka spokojnost, ki prežema gozdove najvišje točke Bele krajine, planincu nudi zvrhano mero odklopa od vsakodnevnega vrveža, oči pa boža razgled, ki ob lepemu vremenu sega vse do Zagreba. Na vzhodu se razteza Bela krajina z Metliko in Črnomljem ter Hrvaška s Karlovcem, na južni strani je vidno Poljansko gorovje ter za njim gore Gorskega Kotarja in vrhovi Velike Kapele. Na zahodu se razprostira Kočevski rog, na severu Gorjanci. V zelo jasnem vremenu pogled seže vse do Zagreba in Medvednice nad njim.

Do Doma na Mirni gori lahko dostopate iz več izhodiščnih točk.