Vino Modra Frankinja | 0,75L | Stopar
7,00  z DDV Dodaj v košarico

Vino Modra Frankinja | 0,75L | Stopar

7,00  z DDV

Modra frankinja ali frankinja (tudi frankinja crna, moravka, Blaufrankische, Blue franconian idr.) je rdeča sorta vinske trte in istoimensko vino. Trta z veliko verjetnostjo izvira iz slovenske Štajerske najbolj razširjena pa je v nekaterih evropskih vinogradniških deželah, v Sloveniji pa v vinorodnih okoliših Dolenjska, Bizeljsko in Bela krajina.

Izdelek je pridobil certifikat Belokranjsko

Preberite več o kolektivni blagovni znamki Bele krajine.

Opis

Modra frankinja je rdeča sorta grozdja, ki v Beli krajini dosega najvišjo kakovost. Izjemno lepo se poda k jedem, kot so na ražnju pečen odojek ali jagenjček, mesu na žaru in k suhomesnatim narezkom.

Modra frankinja je prepoznavna po bogati sadni aromi, ki po vonju spominja na jagodičevje.

Po barvi je vino običajno modrikasto-rdeče barve, pri čemer je le-ta odvisna od tehnologije pridelave. Še posebej mlado vino je izrazito sadnega okusa, medtem ko s starostjo pridobiva žametnost in kompleksnost arome. Vino ima ponavadi srednje vrednosti tanina in primerno kislost.

Modro frankinjo odlikuje velika vsebnost antioksidantov, še posebno resveratrola, ki znižuje splošno stopnjo holesterola v krvi. Resveratrol je zelo močan antioksidant, ki spada v skupino polifenolov, njegove zdravilne učinkovine pa že zdavnaj presegajo le področje varovanja srca in ožilja.