Predpasnik | Belokranjska pogača
20,00  Dodaj v košarico

Predpasnik | Belokranjska pogača

20,00 

Kakovosten bombažni predpasnik z žepom, nastavljivo dolžino in edinstveno zgodbo, ki bo vedno privabila vedoželjne poglede.
Na predpasniku je zapis recepta za pripravo belokranjske pogače – jed z zaščitenim geografskim poreklom. Pobudnik zaščite belokranjske pogače je Društvo kmečkih žena Metlika, ki se zavzema za ohranjanje kulinarike domačega okolja.

Zaloga: Izdelek je na zalogi.

Več informacij na info@belokranjski-izdelki.si

Izdelek na zalogi pri ponudniku.

Kategorija: Šifra: DKŽM-001 Oznaka: Ponudnik:

Opis

“Tako sem vesela, da vam ne morem povedati. Moje sanje so se nazadnje le uresničile!« To so besede Alenka Mežnaršič iz Društva kmečkih žena Metlika, ki je bila ena prvih pobudnic za zaščito belokranjske pogače, ko je EU komisija na seznam zaščitenih živil v kategoriji zajamčena tradicionalna posebnost leta 2010 dodala belokranjsko pogačo. Proizvodnja takega živila ni geografsko omejena, mora pa biti iz tradicionalnih sestavin in narejena po tradicionalnem receptu.

ZGODBA BELOKRANJSKE POGAČE

Ta jed je po okusu in aromi zelo podobna sveže pečenemu belemu kruhu. V to regijo so jo prinesli Uskoki, ki so se v 15. in 16. stoletju v begu pred Turki naselili na više ležečih krajih Gorjancev. Kasneje so se nekateri preselili nižje v vasi in s sabo prinesli tudi znanje o peki pogače.

Zdajšnja predsednica DKŽ Metlika, ga. Mojca Mežnaršič je za portal NAŠA SUPER HRANA razložila vlogo belokranjske pogače v Beli krajini: »Pogača se je v starih časih pravzaprav vedno spekla, ko se je šlo prodajat vino. Kruh namreč zelo dobro vpija vino, pa tudi dodatna sol je bila po vrhu potresena zato, da so lahko jedci popili in torej tudi kupili več vina!»

RECEPT ZA BELOKRANJSKO POGAČO*

Osnovne sestavine za belokranjsko pogačo:

500 g pšenične bele moke,

3 dcl mlačne vode,

2 kavni žlički oz. 15 g soli,

20 g svežega kvasa ali 7 g suhega,

pol kavne žličke oz. 6 g sladkorja,

1 jajce (stepeno jajce za premaz pogače),

ščepec oz. 2 g cele kumine,

ščepec oz. 7 g debelo zrnate morske soli.

Postopek priprave belokranjske pogače:

Kvasni nastavek

Kvas, 3 ¾ žlice pšenične bele moke,  ½ dl mlačne vode in sladkor se zmeša v gosto tekočo snov, ki vzhaja toliko časa, da se za več kakor enkrat poveča volumen.

Priprava testa

Iz pšenične bele moke, mlačne vode in kvasnega nastavka se pripravi zames, ki se gnete 8 do 10 minut, dokler testo ne postane gladko in se ne prijemlje na dlani. Testo se pusti vzhajati toliko časa, da je volumen testa enkrat večji.

Oblikovanje testa

Vzhajano testo se z rokama raztegne v velikosti premera 30 cm, potlači do debeline 1 do 2 cm, proti robu se debelina zmanjšuje. Testo se ne sme dotikati stranic pekača, rob pogače mora biti nižji od sredine.

Premaz, posip in rezanje površine

Do dna pekača, iz ene na drugo stran, se v testo zarežejo ravne zareze s približno 4 cm medsebojno razdaljo. Zarez je sedem, na sredini ena in na vsako stran po tri. Testo se nato premaže s stepenim jajcem, posuje z zrni kumine in še enkrat premaže z jajcem. Po vrhu se testo posuje s ščepcem debelo zrnate morske soli.

Peka

Pripravljena belokranjska pogača se peče v pečici na priporočeni temperaturi pečice 200°C – 220°C od 20 do 25 minut. Temperatura in čas pečenja se lahko prilagodita tudi vrsti pečice.

Belokranjska pogača mora biti svetlo rjavo zapečena, skorja mora biti enakomerne barve in hrustljava, brez mehurjev, sredica mora biti enakomerno porozna, brez vodnih obročev, grudic soli ali moke in ne sme biti sprijemljiva. V sredini mora biti pogača visoka 3 do 4 cm, ob robu pa od 1 do 2 cm. Enakomerno mora biti posuta s kumino in soljo – ki skupaj ustvarita okus in vonj – značilen za Belokranjsko pogačo.

Recept je povzet iz potrjene specifikacije za BELOKRANJSKO POGAČO s priznano označbo tradicionalnega ogleda s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS z dne 9.12.2015 (324-25/01/12.)

DRUŠTVO KMEČKIH ŽENA METLIKA

Društvo kmečkih žena Metlika je prostovoljno združenje na območju občine Metlika, ki skrbi za izobraževanje in popestritev življenja žensk v tej občini. Članice DKŽ Metlika ohranjajo stare običaje in kulinariko domačega okolja. To že več desetletij uspešno počnejo tudi skozi organiziranje številnih delavnic. Društvo je najbolj ponosno na njihov najbolj prepoznaven izdelek, ki je zaščitena belokranjska pogača. DKŽ Metlika je tudi nosilec certifikata zaščitene belokranjske jedi – belokranjska pogača.

 

 

* Podobne pogače se pripravljajo tudi z najrazličnejšimi dodatki, recimo z makom, sirom, slanino in ocvirki, a to v resnici niso belokranjske pogače, temveč samo pogače. Da pogače res ustrezajo tako tradiciji kot zahtevam moderne kulinarike, se vsako leto opravi skrbna kontrola. Na izjemno temeljitem ocenjevanju, kjer se ocenjuje prav vse elemente priprave same pogače, izvedejo skrben pregled notranji presojevalci, ki jih imenuje Društvo kmečkih žena Metlika v soglasju z belokranjskimi občinami. Če želijo certificirani proizvajalci certifikat obdržati tudi v naslednji sezoni, morajo od osemdesetih možnih zbrati vsaj petdeset točk.

DODATNE INFORMACIJE:

– 100% bombaž
– Nastavljiva dolžina
– Gramatura 180 gr/m2.
– Barva bež

Spletna trgovina Belokranjski izdelki deluje po principu združevanja ponudbe ponudnikov iz Bele krajine in nastopa kot centralna točka za prodajo prek spleta.

Obrazložitev pojmov statusa zaloge:

  • Izdelek na zalogi pri ponudniku: v trenutku naročila preverimo s ponudnikom aktualno zalogo in hitrost prenosa v naše skladišče od kjer odpremimo paket. Zaradi narave komunikacije s ponudniki lahko traja tudi do 3 delovne dni za pridobitev točnih informacij. Odprema izdelka je opravljena v 1 delovnem dnevu od prejema zaloge od ponudnika v naše skladišče.
  • Izdelek ni na zalogi: niti pri ponudniku, niti v našem skladišču ni zaloge izdelka. Nekatere izdelke s tem statusom je vseeno mogoče naročiti – ponudnik izdelek izdela po naročilu ali najdemo zalogo pri drugem prodajalcu. Odprema izdelka je pogojena s prejetjem v zalogo in lahko traja 14 delovnih dni.
  • Manj kot X / Vsaj X kosov na zalogi: izdelek je na zalogi v našem skladišču. Zaloga se posodobi 3x dnevno. V trenutku naročila stranko obvestimo, kdaj se bo izvršila odprema. Naročila potrjena s plačilom odpremimo še isti delovni dan, če je naročilo preverjeno z naše strani do 16. ure. V nasprotnem primeru obdelamo naročilo prvi naslednji delovni dan.

Paketi z izdelki več ponudnikov

Belokranjski izdelki združujemo ponudbo več ponudnikov na enem mestu. Pri naročilih, kjer so v enem naročilu združeni različni ponudniki, se šteje za rok odpreme tisti, ki je med vsemi izdelki najdaljši.

Naročnik lahko zahteva pošiljanje posameznih izdelkov ločeno, a s tem prevzame nase dodatno breme pošiljanja večih pošiljk – za vsako dodatno pošiljko strošek pošiljanja, ki se obračuna neposredno Pošti Slovenije ob prevzemu paketa, ali po dogovoru z nami – plačilo po predhodni ponudbi, plačilo preko PayPal oz. Stipe plačilne povezave, ipd.

Dostava s Pošto Slovenije

Iz splošnih pogojev Pošte Slovenije za dostavo paketov v prodajnem programu MojPaket so roki prenosa pošiljk določeni:

  • običajno D+1 po oddaji pošiljke;
  • najkasneje v roku D+3 po oddaji pošiljke.

Navedeni roki so informacijske dostave in zanje Pošta Slovenije ne jamči. Zamude, ki so posledica višje sile niso predmet kršenja obveznosti prenosa pošiljke.

Pakete, primerne za predajo v prenos, pripravljamo do najkasnje 16. ure in jih predamo v prenos najkasneje do 18. ure vsak delovni dan. Naročniki so o poteku izvajanja pošte storitve obveščeni preko SMS ali elektronskega sporočila navedenega ob naročilu. Sporočila pošlje Pošta Slovenije.