LONČENA POSODA ZA TOPLO JED Z GRELCEM | KERAMIČNI FONDUE - TRINOŽEC | Lončarstvo Skol
70,00  z DDV Dodaj v košarico

LONČENA POSODA ZA TOPLO JED Z GRELCEM | KERAMIČNI FONDUE – TRINOŽEC | Lončarstvo Skol

70,00  z DDV

Ročno izdelan in unikaten keramična posoda za toplo jed – keramični fondue – trinožec

Dimenzije:
Namen uporabe: Za tople jedi – primer fondue.

Avtor: Martin Skoliber, Lončarstvo Skol

*Grelec ni vključen v ceno.

 

Zaloga: Izdelek je na zalogi.
Več informacij na info@belokranjski-izdelki.si
ali na telefon 040 398 528

Izdelek je pridobil certifikat Belokranjsko

Preberite več o kolektivni blagovni znamki Bele krajine.

Kategorije: , , Šifra: SKOL-001-1 Oznaka:

Opis

Uporaba:

Lončena posoda za toplo jed z grelcem: Keramični fondue – trinožec

Včasih so ga uporabljali v črni kuhinji, danes pa ga uporabljamo za fondue.
Je unikatna ročno izdelana trinožna skleda za fondue iz domače Slovenske gline. Fondue je priljubljen na zabavah in druženju ob večerih z otroci, s prijatelji in družino. Ob druženju pa se odlično poda tudi kaj za pod zob.

Keramični fondue je primeren za pripravo različnih sirnih in čokoladnih omak.
Glinen keramični fondue se enakomerno segreje in prevaja toploto. Odporen je na praske vilic ali drugega pribora.
!!! Paziti moramo le na nenadne temperaturne razlike, saj lahko keramika zaradi tega poči.

*Grelec ni vključen v ceno.

 


Trajnostni vidik izdelka:

Pri izdelavi pladnja se je Martin Skoliber, Lončarstvo Skol, oprl na belokranjsko tradicijo. Belokranjska pogača in sol sta stari simbol blaginje, sreče in dobrodošlice vsakega gosta. Gost si pogačo trga sam in s to gesto domačin izrazi dobrodošlico gostu, prijatelju. Pladenj je narejen iz naravnega materiala, iz slovenske gline. Unikaten rokodelski izdelek je na voljo skozi vse leto.

 

Zgodba izdelka

Bela krajina geografsko pripada panonskemu morju, ki je prekrasno dolino napolnilo z morsko vodo. Po dolgih tisočletij je voda odtekla. Ostalo je blato. Prišli so ljudje. Z veliko željo po preživetju so se naučili postopka žganja gline. Z veliko željo po napredku so ta postopek tudi (opustili) pozabili.

Konec osemdesetih in v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja je Martin Skoliber začel oblikovati glino. Tisti časih so bili zanj tudi začetniški poskusi raziskovanja materiala, izraznosti in navsezadnje tudi spretnosti, zagotovo pa tudi iznajdljivosti.
V tistih časih je bilo izredno težko dobiti glino. Vozil se je v proizvodni obrat v Karlovec, kjer so izdelovali opečnate zidake, jih pripeljal domov, posušil, zdrobil in pripravil glino za oblikovanje. To je bil tudi izziv, da je spoznal celoten postopek priprave gline.

Začel se je tudi ukvarjati z lončarstvom. Na to pot se je podal kot samouk. Glino je poiskal tudi v okolici Črnomlja. Po starih postopkih jo je pripravil za kolovrat. Osnova mu je bila lončarstvo iz Griča v Beli krajini (kjer je v tridesetih leti prejšnjega stoletja lončarstvo zamrlo.) Posodje so žgali v odprtem ognjišču. Kmalu je dobil glino iz Gradca pri Metliki v Beli krajini, kjer so žgali glino v zidanih pečeh na drva, glino pa kopali v porečju reke Kolpe. Danes uporablja slovensko glino, katero predela lončar g. Boštjan Dobovšek. Žge jo v električni peči. Obujanje dela starih belokranjskih lončarjev mu je danes izziv za ustvarjanje novih izdelkov.

 


 

Dodatne informacije

Teža 1,8 kg
Dimenzije 25 × 25 × 15 cm