Opis
Zlati Ghee (gi) je kuhano oziroma prečiščeno maslo, kulinarično zlato, ki je nepogrešljivo v različnih tradicionalnih kuhinjah in domovih sveta.
Zapisi o njem segajo več tisoč let v zgodovino, njegovo vsestransko uporabo in številne dobrodejne učinke pa so poznale tudi naše prababice.
S kuhanjem surovo maslo izloči ogljikove hidrate, beljakovine, vodo, nečistoče, kazein in laktozo ter tako postane olje z edinstvenim okusom in aromo.
Njegova izjemna uporabnost je idealna alternativa in kakovosten nadomestek za mnoga olja in maščobe, saj vsebuje različne maščobne kisline in je brez laktoze.
Zlati Ghee ima višjo točko dimljenja kot mnoga olja, tako je odličen za pečenje in cvrtje vseh vrst jedi, hkrati pa poglobi in razširi okus pripravljenemu obroku.
Je idealen dodatek k prilogam kot so mlinci, riž, pire krompir, omake, testenine in podobno.
Čudovit je za praženje začimb, lahko ga namažemo na kruh samostojno, z marmelado ali pa z njim izdelamo svoj namaz. Uporabljamo ga pri pripravi odličnih sladic, palačink, pralin, kruha in ostalih izdelkov iz testa.
Zlati Ghee ustvarjamo povsem ročno. Kuhamo ga v kvarc posodah na ognju Sestava posode omogoča prehod različnim uravnoteženim vibracijam iz prostora (Tesla valovi, glasba, ostale uravnoteženje vibracije raznih orodij in postavitev.) skozi steno posode v samo hrano. (Predvidevamo, da gre za pionirski pristop v svetovnem merilu.)
Sledi ročno vlivanje, zapiranje, nadzorovano hlajenje in nato počitek. Čez nekaj dni nadaljujemo s pregledom lončkov, ki jih ročno oblikujemo v harmonično celostno podobo. Kozarček masla nato nadaljuje s počitkom v uravnoteženem okolju v katerem je tudi nastajal skozi več obogatenih stopenj transformacije.
Ghee–ju zaradi učinkovitosti in univerzalnosti uporabe pravimo tudi zlato olje, saj je v njem zbrana esenca narave, ki jo je podobno kot čebela z našo pomočjo sestavila krava.
Ayurveda ga prav zaradi vseh teh lastnosti slavi že tisočletja, mnogim pa predstavlja steber kvalitetne kuhinje in je skrivnost »la Chef«.
Načela biodinamike
Sodobni problem človeštva je energijsko obubožana, praktično mrtva hrana, ki ni sposobna dajati človeku tiste vitalne sile, ki jo potrebuje za življenje. Temelj biološko-dinamičnega kmetijstva je dojemanje, da živali, rastline in človek predstavljajo celoto, na katero učinkuje celotno vesolje (kozmos) s silami planetov našega osončja in ozvezdij zodiaka. Bolj kot razumemo to medsebojno vpetost in naravne ritme ter znamo te zakonitosti uporabiti v njihovi polnosti, bolj smo sposobni pridelati zdravo in ŽIVO hrano.
Biodinamika ni le sonaravni način kmetovanja, temveč tudi način življenja, življenjska filozofija. Biodinamika se nanaša na delo z energijami, ki ustvarjajo in vzdržujejo življenje. Beseda izhaja iz dveh grških besed; bios = življenje in dinamika = energija.
Zato v biodinamiki kmetija predstavlja organizem, katerega organi so njive, travniki, sadovnjaki, rastline, živali in človek, ki delujejo kot povezana celota. Na kmetiji se tako prideluje hrana, lastna semena za nadaljnjo reprodukcijo, s kolobarjenjem se ohranja naravno ravnovesje in raznovrstnost rastlin, z naravnimi pripravki in preparati ščiti in krepi rastline ter s kompostom trajno oživlja tla.
Biološko-dinamična metoda, ki jo je kot metodo kmetijstva bodočnosti dr. Rudolf Steiner zapustil človeštvu, in ki se je uveljavila kot najstarejša, najtemeljitejše raziskana in v vseh klimatskih conah Zemlje uspešno preizkušena ekološka metoda, omogoča, da krmilo človekovega poseganja v naravo obrnemo na pot življenja. V dobro vsega živega, vključno človeka.
Dr. Steiner in Marija Thun
Način pridelave mleka
Sestavine: 100% ekološko kravje maslo. Hraniti pri temperaturi od 5°C do 25°C.
Povprečna hranilna vrednost za 100 g:
energijska vrednost 3700kj/900kcal
beljakovine 0.0g
ogljikovi hidrati 0.0g
laktoza 0.01g
maščobe 100g
od teh nasičene maščobne kisline 71.14%
maslena kislina 4%
lavrinska kislina 3.24%
palmitinska kislina 33.88%
stearinska kislina 9.63%
“Ghee predstavlja združenje narave in je univerzalni živež.
– BHAVAPRAKASHA –
Ajurvedski tekst iz 16.st