Opis
100% Ajdova slivova pita je nastala v Zdenkini delavnici, predvsem zaradi njene ljubezni do ajde in vsega kar diši po ajdi.
Drugi razlog je bil, občutljivost na gluten.
“V svojih izdelkih zaradi naraščanja uporabnikov občutljivih na gluten se izogibam, kolikor se le da surovinam katere vsebujejo gluten.”
Zdenka slaščice ustvarja na način, da uporablja domače, naravne surovin – sodelovanje z lokalnimi proizvajalci in predelovalci.
Tako je po dolgem času testiranja raznih mok in kombinacij mok, maščob sadja sladkorjev, začimb peke, nastala ta ajdova slivova pita.
Pita je narejena iz Bele ajdove moke ( to je moka iz oluščenih ajdinih zrn ), Tatarske ajdine moke, katera je značilna za Belo krajino, Lanene moke. Vse moke so sveže mlete na Kmetiji Klepec.
Domača mast, katera daje piti vlažnost in krhkost ( v receptih naših babic so za peko piškotov in piškotnega testa vedno uporabljali domačo mast), pa je iz Kmetije Malerič.
Slive so iz domačega sadovnjaka, začimbe pa…malo tu in malo tam.
“Pri nas v kavarni strežemo pito toplo in z našim domačim sladoledom burbonske vanilje. Tako se v piti prepletejo okusi sočne slive in krhkega ajdovega testa in božanjem omamnih vonjev začimb cimeta, muškatnega oreščka, klinčkov, katerega zaokroži toplo hladna kombinacija sladoleda burbonske vanilje, ki doda piti tisto malo vlažnosti, saj ajdovo krhko testo nam daje občutek suhosti. Tako zraven lepo dopolni okus tudi kozarec lokalnega desertnega vina rumenega muškata, oziroma še boljše muškatne penina.
Priporočam vam, da si doma postržete pito na enak način in uživate ob razvajanju vseh svojih čutov.”