PLANINSKA KROŽNA POT – KRAŠNJI VRH

Krašnji vrh je mala vasica, ki leži ob meji s Hrvaško. Na zgornjem koncu vasi stoji cerkev Svete Trojice, nad njo pa poraščen vrh z razglednim stolpom in planinskim domom. Na pot se lahko podate iz 10 kilometrov oddaljene Metlike ali pa iz sosednje vasi Radovice.

Iz Radovnice lahko uberete pot čez gozd ali pa po ozki asfaltni poti. Planinsko društvo Metlika je na vrhu postavilo 17 metrski razgledni stolp z prelepim razgledom. Uredili so tudi naravno plezalno steno v neposredni bližini koče, pa tudi otroška igrala in prostor za balinanje.

Razgled je prečudovit. Ob lepem vremenu je pod nami vsa Bela Krajina, del Hrvaške, Klek in Velebitski vrhovi.

Do vasi Krašnji Vrh in planinske točke nas iz Metlike popelje označena planinska pešpot. Ta nas pelje med polji, gozdovi in vinogradi mimo Slamne vasi in Bojanje vasi.

Drugi del krožne poti iz Krašnjega Vrha v Metliko vodi pod Radovico med gozdove. Nadaljuje mimo »Bečke jame« in skozi belokranjske steljnike. Ko gremo mimo romarskega kompleksa Treh far, nadaljujemo čez Mestni breg in Obrh v Metliko. Pot je večinoma položna s krajšimi vzponi in tehnično nezahtevna.

Najgloblje brezno v Beli Krajini, imenovano Pečenjevka je lahko prijeten ovinek na poti. Do nje vas odpelje označen odcep za ogled. Nahaja se nekje 15 minut pred vrhom, v smeri Metlika – Krašnji vrh.